Örkény István klasszikusát, a Tótékat állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata, Tege Antal rendező filmhíradóval, korabeli tudósításokkal világítja meg az október 14-én bemutatásra kerülő tragikomédia történelmi hátterét.

A Junion Színházzal koprodukcióban színpadra állított mű középpontjábban egy család áll. Tót Lajos tűzoltóparancsnok (Katkó Ferenc) a vendéglátásból élő Mátraszentanna derék, törvénytisztelő polgára. Tiszteletre méltó családja, tiszta, rendes háza van, fia, Gyula, a fronton szolgál. Gyulának a legjobbakat akarja mindenki, ezért örülnek meg levelének, amelyben a fiatalember közli, hogy meghívta parancsnokát, Varró őrnagyot (Czitor Attila), töltse a családjánál kéthetes betegszabadságát. Varró őrnagy mentális egészségét megtépázta a folytonos frontszolgálat. A fiú helyett a család önként veti alá magát az őrnagy akaratának. Igyekeznek az ügy érdekében mindent megtenni, akár azon az áron is, hogy elveszítik emberi méltóságukat – de meddig lehet elmenni a megalázkodásban, az egyéniség feladásában?

Egyrészről a fiú miatt tragikus a Tóték, másrészt attól, hogy az Őrnagy, az elnyomó hatalom hogyan telepszik a családra hogyan hajtanak végre emberi mivoltukat megkérdőjelező feladatokat. Az önmagában tragikus, hogy mit meg nem tesznek ezért a fiúért. Én, mint néző, már rég tudom, hogy Gyula halott, de ők még engedelmesen dobozolnak. Az emberi méltóságot megtörő hatalom megjelenítését komolyan vettük – akkor azon nevetni lehet. Nem harsányan, hanem fanyarul” – árulta el gondolatait a készülő műről Tege Antal. Az őrnagy ikonikus szerepét Czitor Attila játssza, Tót Lajost Katkó Ferenc, feleségét, Mariskát Fehér Tímea, leányát, Ágikát Földesi Ágnes Villő alakítja. A további szerepekben Gerner Csaba, Koleszár Bazil Péter, Lénárt László, Balázsi Róbert, Lehoczki Orsolya és Szabó Zoltán tűnnek majd fel a színpadon.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tóték olvasópróbájáról (Fotó: Für Henrik)