A Petőfi Kulturális Program keretein belül bejárja az országot a budapesti Néprajzi Múzeum! Kiállításokkal, szakmai workshopokkal látogatnak el hazánk számos településére, az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként valósul meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

A programsorozat február elején indult Lovászpatonán, a néprajz fő témakörei mentén és a múzeum gyűjteményének példáin keresztül a térségi és helyi sajátosságok megismerésére, közösségi összegyűjtésére és rögzítésére törekszik a Néprajzi Múzeum szakembereinek bevonásával a Ráismersz? – Néprajzi helytörténeti klub.

Rendeznek majd Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop címmel olyan foglalkozást, mely a Néprajzi Múzeum gyűjteményi adatbázisából és közösségi média gyakorlatából indulóan nyújt segítséget a közösségeknek és egyéneknek arról, hogy miképpen lehet online közösséget építeni, miként osszanak meg digitalizált fényképeket és egyéb gyűjteményi tartalmakat helyi közösségekkel.

A Néprajzi Múzeum film- és fotógyűjteményére, a Sztánai Népismereti Filmszemle díjnyertes alkotásaira és a munkatársak közelmúltban készített filmjeire épít a Mozgóképre örökítve nevű program. De lesz vándorkiállítás Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum címmel, mely megismerteti a magyar népi díszítőművészetet, egy új digitális applikáció segítségével.

Szintén vándorkiállítás lesz az Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek / Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historij, lesz Múzeumi szakmai munkát támogató workshop, illetve bemutatásra kerül A népi türelemüvegen innen és túl – interaktív néprajzi pavilon. Mindezen programok mellett a Néprajzi Múzeum tovább fejleszti és kiterjeszti a Múzeumi Állományvédelmi Programot.

Kiemelt kép: Kép az Ismerd meg és alkosd újra vándorkiállításához Felirata: Magyarország népművészete 1955, Pekáry István festménye, Néprajzi Múzeum (Fotó: Néprajzi Múzeum)