A zenei élet kiválóságainak összefogásával magyar mesterhangszereket ajánl befektetésre a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány, ezzel kívánják bővíteni a meglévő hangszerparkot és támogatni a fiatal művészeket. Az alapítóhoz, Fischer Ádámhoz, többek közt Kovács János és Vásáry Tamás karmester, valamint Oláh Vilmos és Rolla János hegedűművész és José Cura világhírű tenor is csatlakozott.

Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője 2018-ban vehette át a Prima Primissima Díjat, amelynek honoráriumát 2019-ben felajánlotta az általa létrehozott alapítvány működtetésére. A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány missziója a világon is unikumnak számító magyar hegedűművészet és hegedűkészítés támogatása hazai és nemzetközi szinten, ezzel együtt pedig fiatal zenei tehetségek mentorálása. „A mesterhangszereknek rendkívüli jelentőségük van egy szólista vagy egy zenei együttes hangzásképzésének fejlesztésében. A jó hangszer nemcsak jobban szól, hanem a muzsikusok személyiségére is visszahat” – mondta el Fischer.

Fischer Ádám (Fotó: Nikolaj Lund)

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány 2022-től befektetőket hív partnernek. A patronálni kívánt művészek és a legmagasabb minőségű hangszerek kiválasztásáról szakmai grémium dönt. Fischer Ádám mellett részt vesz a folyamatban Oláh Vilmos Emmy-, Liszt-, Lajtha- és Dohnányi-díjas hegedűművész, az alapítvány kurátora, Vásáry Tamás, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, José Cura világhírű operaénekes, zeneszerző, karmester, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, érdemes művész, Riccardo Frizza karmester, Szecsődi Ferenc, Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész, érdemes- és kiváló művész, valamint Tachiki Shigeru brácsaművész, a JASTA elnöke.

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány tervei között országos és határon túli hangszerismertető turnék szervezése, a 2023/24-es évadtól pedig világkörüli turnék megvalósítása is szerepel, valamint a befektetői kör bővítésén túl a támogatandó fiatal művészek bemutatása és a magyar hangszerek megismertetése a támogatói körökkel. Az Alapítvány a befektetésen kívül egyéb módokon is támogatható, a civil hozzájárulással a fiatal művészek szállásköltsége, nemzetközi utaztatása, hangszerbemutató és koncertturné finanszírozása egészül ki. További részletek és a támogató művészek személyes üzenete megtalálható a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány oldalán. 

Kiemelt kép: Oláh Vilmos (Fotó: Gordon Eszter)