„Talán még soha nem tapasztaltam olyan erős szakmai szolidaritást, mint a Random forgatása során” – nyilatkozta Salamon András (Zsötem, Közel a szerelemhez) filmrendező, aki stábjával együtt nemrég fejezte be nagyjátékfilmje forgatását. Az alkotást ugyanis egy filmes magániskola, a Lumiere Filmiskola tanárai, diákjai és együttműködő partnerei közös erővel hozták össze, amely intézmény arra hivatott, hogy a nemzetközi filmforgatásokhoz valós tudással rendelkező hazai szakembereket képezzenek. Olyan művészek és filmesek tanítanak itt, mint Cserhalmi György, Kerekes Éva, Thuróczy Szabolcs, Hegedűs D. Géza, Kerekes Vica, valamint Fazekas Csaba (200 első randi) és Miklauzic Bence (Besúgó). 

A történet – amelynek ötletéből Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült már rádiójáték – egy apokalipszis felé sodródó világban mesél az élni akarásról, az érzelmekről, a magányról és a vágyakról. A forgatókönyvet maga Salamon írta, és 20 éve várt arra, hogy megfilmesítsék. A sokszereplős sztoriban olyan művészek fognak felbukkanni, mint Thuróczy Szabolcs, Hegedűs D. Géza, Kerekes Éva, Nagy Katica, Monori Lili, Fodor Annamária, Horváth Kristóf és Katona László, de lehetőséget kapnak benne pályakezdő színészek is (Gál Réka, Bukovszky Orsolya, Bölkény Balázs, Major Erik), hogy megcsillogtathassák képességeiket. A rendező pedig nagyon pozitívan nyilatkozott a közös projektről: „Egy független film elkészítése millió nehézséggel jár – ami elsősorban persze anyagi gondokat jelent –, de mégis sokkal erősebb most mindannyiunkban az érzés, hogy mennyire felemelő volt a lehetetlen körülmények ellenére létrehozni valamit, amiben hinni lehet, aminek érezhető minősége van, ami szerethető és ami a reményeink szerint talán jól fog rezonálni a nézők várakozásaira.”

A Random operatőre Szabó Gábor (A martfűi rém, Pillangók), a látványért Pataki Zóra (Lesen, A kis hatalmasok) felel, a vágást Nemes Tímeának (Patthelyzet, A másik érintése) köszönhetjük, a producer Incze Ágnes (Randevú, Getno), a gyártásvezető Seres Péter, a zenéről pedig olyan előadók gondoskodtak, mint Viszkeleti Júlia-Maluridé, Azahriah és a Hiperkarma. A forgatás lezárultával megkezdték az utómunkálatokat, egyelőre nem tudni, hogy mikor láthatja a közönség a végeredményt. 

Kiemelt kép: Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza a Random egyik jelenetében (Fotó: Kleb Attila)