Pénteken újabb bemutatót tart a Weöres Sándor Színház, Samuel Beckett A játszma vége című színművét Zsótér Sándor állítja színpadra a szombathelyi teátrum Márkus Emília termében.

A négyszereplős, 110 perces kamaradarab eredetileg franciául íródott, később maga Beckett fordította le angolra, és első színre vitele is egy francia nyelvű előadás volt a londoni Royal Court Theatre-ben 1957. április 3-án. A játszma vége az abszurd színház, az antidráma egyik kulcsalkotása: a szerző a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását vitte színpadra egy sakkjátszma utolsó lépéseiként, egy magatehetetlen királlyal, egy céltalanul mozgó futóval és két mozdulatlan paraszttal játszik egy teljesen letarolt sakktábla egyik felén. A sakk a leglogikusabb játék, Beckett játszmavezetése azonban a logika teljes tagadása: ellenfél nincs, a lépések ad hoc történnek – anarchikus kétségbeeséssel, valami kiszámíthatatlan ellentámadást kivédendő.

A Weöres Sándor Színház előadásában Hamm szerepében Nagy-Bakonyi Boglárka, Clovként Major Erik, Naggként Szerémi Zoltán és Nellként Németh Judit lép színpadra. Az előadás díszletét Ambrus Mária tervezte, a jelmezeket Benedek Mari jegyzi.

Kiemelt kép: Jelenet A játszma vége című előadásból (Fotó: Mészáros Zsolt)