Ma ünnepli 65. születésnapját Básti Juli, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Básti Juli 1957. augusztus 10-én született Budapesten. Apja Básti Lajos Kossuth-díjas színművész, édesanyja Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban – Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként – végezte el. Ekkor játszotta élete első filmszerepét is. A kaposvári Csiky Gergely Színház után a budapesti Katona József Színház szerződtette. 1982-ben a Kettévált mennyezet című film női főszerepéért San Remóban megkapta a legjobb női alakítás díját. Színházban és filmen is számos kiemelkedő alakítással hívta fel magára a figyelmet. Erőteljes, érzelemgazdag színészalkat. Tragikus sorsú hősnők, de groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek játéka nyomán. 1987-ben lemezt készített Cserhalmi Györggyel, Hallgass kicsit címmel, melynek szerzői Dés László és Bereményi Géza voltak. Férje Puskás Tamás (rendező, a Centrál Színház igazgatója), akitől két fia született. Korábbi házasságából Gothár Pétertől még egy fia van.

Az eltelt évtizedekben megszámlálhatatlanul sok darabban láthatta őt a közönség, napjainkban a Centrál Színházban a Mary Page Marlowe, a Kísértetek, a Jó emberek és a Nem félünk a farkastól című sikerdarabokban láthatja őt a közönség. Emellett kedvelt szinkronszínész. Hangját legtöbben talán az Egy rém rendes család című sorozat Peggyjeként ismerik, és a Született feleségek Edie-jének is ő kölcsönözte a hangját. Életében nem csak a színháznak jutott hely, előszeretettel játszik filmekben és sorozatokban is úgy, mint a Banánhéjkeringő (Wilhelm Klára), a Sztálin menyasszonya (Paranya), az Üvegtigris 1-2. (Jolika), A Valami Amerika (Hámoriné) és nem utolsó sorban a Seveled (Emma néni).

Munkásságát 1982-ben, 1988-ben, 1992-ben és 2016-ban a Magyar Filmkritikusok díjával jutalmazták, 1982-ben vehette át a KISZ díjat, 1985-ben Jászai Mari-díjat kapott, majd ezt 1993-ban a Kossuth-díj követte. 2005-ben lett az Halhatatlanok Társulatának Örökös tagja, 2009-ben elnyerte A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje címet, 2021-ben pedig átvethette a Prima Primissima díjat is.

Kiemelt kép: Básti Juli (Fotó: kulturvilag.blogstar.h)