A Kecskeméti City Balett és a Badora Társulat művészeti vezetője, Barta Dóra koreográfus-rendezőnek ítélte idén a szakmai zsűri a Seregi-díjat. Az elismerést Seregi László egyik híres alkotása, a Rómeó és Júlia előadás előtt adták át a Magyar Állami Operaházba május 20-án.

Seregi László az egyik legkiválóbb XX. századi magyar táncművész 2012-es halálát követően, Bán Teodóra és Kollár Eszter táncművészek kezdeményezése nyomán alapította meg a Magyar Állami Operaház a róla elnevezett díjat. A kezdeményezés egyik célja az volt, hogy a Kossuth-díjas koreográfus életművét megőrizhessék és életben tarthassák, de legfőképp az aktív és tehetséges koreográfusok munkájának díjazása volt a kiemelt szerep.

Az egri születésű Barta Dóra az Állami Balett Intézetben és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Táncművészként a Budapest Táncszínházban és a Szegedi Kortárs Balettben is tevékenykedett, utóbbiban vezető táncosként. Ezzel párhuzamosan vezetői feladatokat is ellátott az Erlau Táncfesztivál igazgatójaként és az Egri Fesztivál Balett művészeti vezetőjeként, később az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát is vezette. 2008-ban alapította meg együttesét, a Badora Társulatot, 2013 óta a Kecskeméti Katona József Színház balett-tagozata, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője is.

A Harangozó Gyula-díjas, érdemes művészt sok éves közös munka köti a Magyar Állami Operaházhoz. A Megbolydult bolygó című koreográfiájával debütált 2016-ban az Andrássy úti színházban, majd elkészítette a Porgy és Bess® és a Gioconda című operák táncbetéteit. Az idei év is bővelkedik együttműködésekben, hiszen a Les Enfants Terribles – Veszedelmes éden című balett-opera rendező-koreográfusa, valamint a Parsifal című opera koreográfusaként vesz részt az Opera produkcióiban.

A Seregi-díjat minden évben Seregi László első, 1968. május 18-án bemutatott egész estés balettje, a Spartacus premierjének évfordulójához legközelebb eső balettelőadás előtt adják át. A díjjal járó relikvia mellett, amely egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, az elismert művész felkérést kap Operaház részéről egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

Kiemelt kép: Barta Dóra a Seregi-díj átvételénél (fotó: Kummer János/OPERA)