Ma ünnepli 30. születésnapját Barta Ágnes, Junior Prima díjas színművésznő.

Barta Ágnes 1993. április 17-én született Zilahon, édesanyja Barta Nagy Ilona grafikusművész. 8 éves korában költöztek Magyarországra, azon belül is Szolnokra, ahol a Varga Katalin Gimnáziumban szerezte meg érettségi bizonyítványát 2012-ben. Ezt követően a Kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész-képzésén szerzett diplomát, Vidnyánszky Attila osztályában. Gyakorlatát is már a Nemzeti Színházban töltötte, 2017-ben pedig ide is szerződött, azóta is a társulat tagja. Férje Mészáros Martin színművész.

Pályája elején olyan darabokban szerepelt, mint az Operett Andrzej Bubień rendezésében, a Vidnyánszky Attila féle Psyché, David Doiasvili Cyrano de Bergeracja, a Részegek Viktor Rizsakov féle értelmezése, de dolgozott együtt ifj. Vidnyánszky Attilával is a Trill Zsolt, Eszenyi Enikő és Hegedűs D. Géza főszereplésével bemutatott III. Richárdban. Ez utóbbi bemutatónak nagy szerepe volt később a Sztalker Csoport nevű alkotóközösség életre hívásában, amelynek Barta Ágnes alapító tagja volt. A fiatal művészek olyan színdarabokat mutattak be, mint Vízkereszt, de amúgy mindegy, vagy éppen a 2018 áprilisában debütált Woyzeck, amely hazai szakmai elismerések mellett számos külföldi fesztiválon szerepelt sikerrel, és amelyben a női főszereplőt, Marie-t Barta Ágnes alakítja.

Barta Ágnes és Fekete Tibor a Woyzeckben (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Emellett jelenleg a Csíksomylói passió Mária Magdolnájaként, a Házasság Palermóban Doralice-eként, az Egri csillagok Vicuskájaként, a Rocco és fivérei Nadia-jaként, a Súgó Rendezgetőjeként, A kassai polgárok Genovéva-jáként, A Mester és Margarita Hellájaként, A kertész kutyájának Marcela-jaként és a Don Juan Charlotte-jaként láthatjuk őt a Nemzeti Színházban.

Legemlékezetesebb mozgóképes alakításai közé tartozik a Free entry főszerepe, jelenleg pedig az RTL Klub Mellékhatás című drámasorozatában szerepel.

Tehetségét 2021-ben a Televíziós Újságírók legjobb mellékszereplőnek járó díjával ismerték el, tavaly pedig a Szörényi Éva-díj mellett megkapta a Junior Prima díjat is.