Virtuális kiállítással emlékezik a 20. századi magyar színháztörténet kimagasló alakjára, Bárdos Artúrra az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum. A teljes életmű anyagának feldolgozása még folyamatban van, azonban A rejtélyes sorsú hagyaték című kiállítás fényképeken, leveleken, plakátokon és egyéb dokumentumokon keresztül ad némi ízelítőt Bárdos örökségéből.

Bárdos Artúr rendező, színházigazgató 1948. október 21-én mondott le a Belvárosi Színház vezetéséről, és az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol politikai menedékjogot kért. Hivatalos útlevéllel hagyta el Magyarországot, de nem tervezte a visszatérést. Mivel csak néhány könyvet vihetett magával, könyvtárának legértékesebb részét a színigazgató-rendező biztonságba helyezte, csakhogy a teljes hagyatéknak nyoma veszett. Azonban a közelmúltban olyan kéziratok, dokumentumok és fotográfiák kerültek az OSZMI tulajdonába, melyek hollétéről még Bárdos Artúr közvetlen leszármazottjai sem tudtak. Mint kiderült, az alkotó egy barátja, Zsebők Zoltán Kossuth-díjas magyar orvos, radiológus, egyetemi tanár gondjaira bízta értékes emlékeit, melyek az ő házának padlásán lapultak évtizedeken át.

Halálának 47. évfordulóján végre nyilvánosságra kerül Bárdos Artúr elveszettnek hitt hagyatékának egy része. A virtuális kiállítás már elérhető az érdeklődők számára.

Kiemelt kép: Bárdos Artúr (Fotó: Hungarian Theatre Museum and Institute)