200 éve jelent meg nyomtatásban Katona József Bánk bán című műve.  E jeles évforduló alkalmából a Nemzeti Színház ünnepi előadássorozattal készül október 20. és 22. között, a „Bánk bán maraton” elnevezésű eseményen.

Három egymást követő napon a Bánk bán három előadásban, műfajban és „méretben” látható a Nemzetiben: operai monumentalitásban, a Gobbi Hilda Színpad intimebb terében és a Kaszás Attila Terem „iskolai” miliőjében. A programhoz szakmai beszélgetések is kapcsolódnak, az előadások előtt ráhangoló, utána közönségtalálkozók várják a nézőket.

Az eseménysorozat a műből készült operával kezdődik október 20-án 19 órakor, a Nemzeti nagyszínpadán. A darab rendezője Vidnyánszky Attila először állította színpadra az Operaház klasszikus verzióját, ez áll  a legközelebb a Katona József által írt eredeti szöveghez. Az előadássorozat másnap a Gobbi Hilda Színpadon folytatódik, majd október 22-én a Kaszás Attila teremben láthatjuk a Katona-mű harmadik műfaji változatát, a Nemzeti tantermi előadását, A Bánk-missziót.

Kiemelt kép: Részlet a Bánk bán előadásból a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (Fotó: Zsigmond László)