Ma ünnepli 65. születésnapját Bán János, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Katona József Színház alapító tagja, a cseh és szlovák nyelvterületek egyik legnépszerűbb külföldi színésze.

Bán János Győrben, 1955. október 4-én született. Tizennégy évesen a győri Kisfaludy Színházban jelentős szerepet alakított a Várady György rendezte Musa Dagh negyven napja című darabban. 1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István és Kapás Dezső növendékeként. Első szerződése a Pécsi Nemzeti Színházhoz kötötte, egy évaddal később már a Győri Kisfaludy Színház tagjaként lépett színpadra, első előadása Nádas Péter Takarítás című darabja volt, amelyben emlékezetes alakítást nyújtott. 1982-ben egyik szereplője volt Salamon Suba László főiskolai vizsgarendezésének, a Stílusgyakorlatoknak, a darabot az ekkor alakult, repertoár gondokkal küzdő Katona József Színház is műsorára tűzte. Az 1982/83-as évadban a szolnoki Szigligeti Színházban is szerepelt: Fejes Endre Vonó Ignác című művének címszerepéért elnyerte a legjobb férfialakítás díját. 1983-tól szerződtetett művésze lett a Katona József Színháznak. Ebben a státuszban először Spiró György Imposztor című darabjában láthatta a közönség. A teátrum előadásaival öt világrész számos országában vendégszerepelt, többek között a nagy szériát megélt Három nővér (Tuzenbach) és Ivanov (Koszih) szereplőjeként.

Bán János A mi osztályunkban (fotó: Dömölky Dániel)

A Katona József Színházban emellett olyan szerepekben láthatták a nézők, mint A játékos (Játékos), A revizor (Hlesztakov), A mizantróp (Clitandra), a Roberto Zucco (Roberto Zucco), a Rosencrantz és Guildenstern halott (Guildenstern), a Cseresznyéskert (Jepihodov), a Művészet (Marc), A vihar (Trinculo), a Szent György és a sárkány (Batrach), a Barbárok (Golovasztyikov), a Mesél a bécsi erdő (Kapitány), A kétfejű fenevad (I. Lipót császár), a Cigányok (Orvos), a Faust I-II. (több szerepben), a Portugál (Csipesz), a Borisz Godunov  (több szerepben) vagy A nők iskolája (Chrysalde). A 2013. január 25-én bemutatott Rükverc című darabban fiával, Bán Bálinttal együtt játszott főszerepet. Jelenleg A mi osztályunk (Zygmunt), A borbély, az Ürgék, A Platonov (Glagoljev) és A császár című darabokban játszik.

Bán Bálint és Bán János a Rükvercben (fotó: Katona József Színház)

1984-ben szerepet kapott a Jiří Menzel által rendezett a Szarvaskirályban is, ezt követően a világhírű rendező meghívta Az én kis falum című film főszerepére, amely a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díj jelölésig jutott. Bán ezután számos csehszlovák, a rendszerváltás után szlovák filmben kapott szerepet, a nyelvterület egyik legismertebb, legnépszerűbb külföldi művészévé vált. Mozi- és tévéfilm-, valamint sorozatbeli szereplésének a száma meghaladja a százat. Olyan alkotásokban találkozhatunk a nevével a stáblistán, mint a Falfúró (ennek főszerepéért 1986-ban megkapta a Játékfilmszemle díját), a Hajnali háztetők, a Sztálin menyasszonya, a Csajok, a Presszó, a Sorstalanság, az Ihlet, az Argo 2., a Liza, a rókatündér, A falu jegyzője, a Tanmesék a szexről, Az apostol, A színésznő, az Átok vagy az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár.

Bán János A Platonovban (fotó: Horváth Judit)

1987-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1997-ben érdemes művésszé választották. 2004-ben Moszkvában megkapta a Rinaldo című filmben Rezső szerepéért a legjobb férfialakítás díját. 2008-ban Brighella-díjjal, 2010-ben Arlecchino-díjjal, 2011-ben Ivánka Csaba-díjjal jutalmazták. 2011. március 13-án Prágában Trebbia Európai Díjjal tüntették ki, a laudációt Jiří Menzel tartotta. 2011 júniusában Életműdíjjal – A színészi küldetés díjával (Actor’s Mission Award) tüntették ki Szlovákiában, a trencsénteplici Art Film Festen. Hagyomány, hogy a színész nevével ellátott sárgaréz lapot a „Dicsőség hídján” helyezik el olyan hírességek társaságában, mint Franco Nero, Geraldine Chaplin, Gina Lollobrigida, Jeremy Irons vagy Jean-Paul Belmondo. E hídon rajta kívül két magyar neve olvasható: Törőcsik Mari tábláját 1998-ban helyezték el, Cserhalmi Györgyét pedig 2003-ban.

Kiemelt kép: Bán János (fotó: Draskovics Ádám)