Ma ünnepli 45. születésnapját Balsai Mónika, Jászai Mari-díjas színésznő.

Balsai Mónika 1977. december 13-án született Vácon. 1989-ben, tizenkét évesen az Angyalföldi Gyermekszínháznál kezdte meg pályafutását. Színi tanulmányait 1990−1994 között a Budapesti Operettszínháznál végezte, majd 1998−2001 között a József Attila Színház Stúdiójában folytatta. Közben letett egy kozmetikusvizsgát is. 2001 és 2007 között a Győri Nemzeti Színház, 2007 és 2016 között a Magyar Színház tagja volt. 2016-tól szabadúszóként dolgozik, vendégművészként játszott a Soproni Petőfi Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Centrál Színház előadásaiban is.

Pályafutása során számtalan nagy sikerű előadás szereplője volt, úgy mint a Légy jó mindhalálig (gazdasszony), A Pál utcai fiúk (Kolnay és Richter), a Liliom (Mari), a Makrancos hölgy (Bianca), A miniszter félrelép (Pamela Willey), a Hyppolit, a lakáj (Terka), a Lear király (Goneril), a Naftalin (Terka), a Portugál (Masni), a Lila Akác (Tóth Manci), a Macbeth (Lady Macbeth) és a Legyen a feleségem (Terri Pringle). Jelenleg a Centrál Színház (Shirley Valentine, Házassági leckék középhaladóknak 1-2., magyartenger, Büszkeség és Balítélet) és a Trojka Színházi Társulás (Minden tekintetben) előadásaiban találkozhatunk vele.

Balsai Móni a magyartenger című színdarabban (Fotó: Centrál Színház)

A sokoldalú színésznő nem csupán teátrumokban fordult meg, olyan filmekben is felbukkant, mint az Emigráns, a Minden másképp van – Márairól, a Valami Amerika 2., az Álmatag férfiak titkos kalandjai, a Csicska, a Tiszta szívvel, a Martfűi rém, a Kincsem, a Jupiter holdja és a Drakula elvtárs. Emellett olyan sorozatokban is felbukkant, mint a Terápia, a Válótársak és a Társasjáték. Az országos ismertséget az Ujj Mészáros Károly által rendezett Liza, a rókatündér című film hozta meg számára, amely számos nemzetközi fesztivál díjat nyert, többek között Cannes-ben.

Munkásságát többek között Kisfaludy-díjjal, Domján Edit-díjjal, Gundel művészeti díjjal, Jászai Mari-díjjal, Főnix díjjal, Story ötcsillag díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: Balsai Mónika ( Fotó: Centrál Színház)