Január 13-án, Jordán Tamás 80. születésnapján mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban a Bálint+Jordán=160 című darabot, amely a két művész – az említett mellett Bálint András – barátsága előtt tisztelegve, mindkettőjük jubileumi születésnapja alkalmából születhetett meg.

Bálint András és Jordán Tamás közös darabot írtak – barátságukról, színházszenvedélyükről, szerencséről, tehetségről, társakról, kortársakról, nagy generációkról, hűségről, csalódásról. Arról, ami volt, ami van, és ami még lehet. A címbéli (Bálint+Jordán=160) egyenlet megoldása: ugyanabban az évben, 1943-ban születtek. 2023-ban lesznek 80 évesek: Jordán januárban, Bálint áprilisban. Gyerekkoruk óta barátok. Szomszédok voltak a szülők, ők pedig együtt fociztak, gombfociztak. Az egyik szeretett győzni, a másik hagyta a többieket nyerni. Egy iskolába, egy színjátszókörbe jártak, mindketten színészek, igazgatók, színházcsinálók lettek. Az egyik úgy volt a Nemzeti Színház igazgatója tizenegy hónapig, hogy még nem volt épület, és az nem is épült fel. A másik a felépített Nemzeti direktora lett, és öt évig vezette. Baráti figyelemmel és hűséggel szeretik egymást – 72 éve.

Mindezt darabbá írták. Kétszemélyes előadásukba “vendégül hívták” a közös kedvencet, Molnár Ferencet, az egykori budapesti polgárság íróját, aki az újságíró-krónikás pontosságával ismerte a száz évvel ezelőtti város életét. De mintha csak ma lenne… Bálint András és Jordán Tamás a saját történeteik mellé beemelték Molnár Ferenc különlegesen szép írásait is. Ők rendezik saját magukat.

Kiemelt kép: Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 olvasópróbáján (Fotó: Molnár Miklós)