A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként azzal a céllal alapította meg 2016-ban saját irodalmi díját, hogy az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák, és ezáltal minél több emberrel ismertessék meg a hazai kortárs irodalmi műveket. A díj versenyébe olyan élő magyar szerzők könyvei kerülnek be, amelyek valódi társadalmi hatással bírnak.

2019-ben 43 kiadó 154 könyve felelt meg maradéktalanul a kritériumoknak, és a belőlük összeállított listából választotta ki, a mára 140 fősre duzzadt, neves közéleti személyiségekből álló szakmai biztosság a 10 döntős művet. A biztosság tagjai között találhatjuk mások mellett Ascher Tamást, Bárdos Andrást, Divinyi Rékát és Závada Pált is. A Libri idén fiatalokat is felkért a szavazásra, így többek között a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, valamint a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai is részt vettek a szűkítésben. A szavazatok alapján kialakult döntős mezőnybe tíz könyv került, melynek listáját hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Libri irodalmi díj nyerteséről egy ötfős szakmai zsűri dönt, melynek idén immáron negyedik alkalommal tagja Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező, a Radnóti Színház egykori igazgatója, valamint Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház színművésze. A zsűri tagja még Beck Zoltán, a 30Y énekese, Károlyi Csaba irodalomkritikus és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus.

A fődíj mellett 2019-ben is átadják a Libri irodalmi közönségdíjat, melyre március 25. és május 12. között szavazhatnak az olvasók a webáruház oldalán és a Libri könyvesboltjaiban. A díjátadóra május 15-én kerül sor.

A 2016-ban alapított irodalmi elismerés nagydíját elnyerte már Rakovszky Zsuzsa a Fortepan, Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája és Tompa Andrea az Omerta című művéért. A közönségdíjat első ízben Bartis Attila vehette át A vége című regényéért, a rá következő évben Kepes András és a Világkép, tavaly pedig Bödőcs Tibor és az Addig se iszik kapta az elismerést.

Kiemelt kép: A Libri irodalmi díj szakmai zsűrijének tagjai (fotó: Libri)