Ma este mutatják be a Balfácánt vacsorára című francia vígjátékot a debreceni Csokonai Színházban.

A történet egyik főhőse Pierre, a nagymenő párizsi könyvkiadó, aki alig várja, hogy bemutassa barátainak új szerzeményét, a „balfácánok bajnokát”. Ez ugyanis a balfácán-vacsora lényege: egy verseny, amelynek nyertese az lesz, aki a legnagyobb balfácánt tudja prezentálni a társaságnak. Ezúttal azonban másképp alakul az este: Pierre dereka becsípődik, a felesége magára hagyja, a gyanútlan vendég, a „balfácánok bajnoka” pedig megérkezik. Innentől kezdve megállíthatatlanul sodródik Pierre és persze vele mi, nézők is a „balfácán-bajnokság” újabb és újabb fordulóiba. Vajon ki nyeri meg végül a bajnokságot? Ki lesz a balfácánok bajnoka?

A fordulatokban gazdag francia vígjáték a Csokonai Irodalmi Labor Szabó Magda Pódiumterében kel életre. A rendező Ilja Bocsarnikovsz – aki korábban olyan darabokat állított nagy sikerrel színpadra Debrecenben, mint az Óz, a csodák csodája, a Három nővér vagy a Lear – számára ez a történet a „mai, brutális ember találkozása az egyszerű tisztasággal. Olyan, mintha ez a kor, ez a tökéletesen felépített világ nem állna készen arra, hogy találkozzon az egyszerűséggel és a tisztasággal. Éppen ez a találkozás vezet minket az összes vígjátéki szituációhoz.”

Jelenet a Balfácánt vacsorára című előadásból (Fotó: Máthé András)

A főszerepekben Vranyecz Artúrt és Mercs Jánost láthatja a közönség, utóbbi így fogalmazott a szerepéről: „A rendező nagyon kiélezett helyzetekkel operál, mindennek a széléig megyünk, így az én balfácánom nagyon játékos és kacagtató lesz”.  A Vranyecz Artúr által játszott figura, Pierre mások esendőségén szórakozik, szerethetősége abban rejlik, hogy ez esetben az ő esendősége is látható válik. „Mindannyian értelmes, normális, intelligens embernek gondoljuk magunkat, de bizonyos kritikus helyzetekben, szituációkban ez megkérdőjeleződni látszik” – mondta el a színész. A további szerepeket Bakota Árpád, Edelényi Vivien, Kránicz Richárd, Papp István és Tolnai Hella játsszák. Francis Veber darabját Karikás Péter fordította, a díszletet és a jelmezeket Matyi Ágota, a fényt Narek Tumanian tervezte.

Kiemelt kép: Jelenet a Balfácánt vacsorára című előadásból (Fotó: Máthé András)