Ma ünnepli 45. születésnapját Balázsovits Edit, Jászai Mari-díjas színésznő, énekes, a Vígszínház társulatának tagja.

Balázsovits Edit Budapesten, 1975. június 13-án született, édesapja Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, édesanyja Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A Városmajori Gimnáziumban érettségizett 1993-ban, ezt követően a Színművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1997-ben. Negyedéves főiskolásként kapta meg első főszerepét a Vígszínházban, az 1996-ban Valló Péter rendezésében bemutatott Háború és Béke című darabban Natasa Rosztovát alakította, majd a főiskola elvégzése után a teátrumhoz szerződött, amelynek 2001-ig volt tagja. 2001 és 2018 között szabadúszóként dolgozott, 2018-tól ismét a Vígszínház társulatát erősíti.

Józan László és Balázsovits Edit A velencei kalmárban (fotó: Dömölky Dániel)

Jelentősebb színpadi szerepei közé sorolhatjuk A salemi boszorkányok Susannáját (Vígszínház, 1998, r.: Rudolf Péter), a Vihar Mirandáját (Vígszínház, 1999, r.: Alföldi Róbert), a Karamzov testvérek Katyerináját (Vígszínház, 1999, r.: Szikora János), A Manderley-ház asszonya Mrs. De Winterét (Játékszín, 1999, r.: Makk Károly), a Lóvátett lovagok Máriáját (Vígszínház, 2000, r.: Keszég László), a Shopping and Fucking Luluját (Thália Színház, 2002, r.: Alföldi Róbert), a Kaberé Sally Bowles-ját (Budapesti Operettszínház, 2002, r.: Alföldi Róbert), a Dühöngő ifjúság Alisonját (Thália Színház, 2003, r. Almási Éva), az Acélmagnóliák Shelbyjét (Játékszín, 2013, r.: Korcsmáros György) vagy az Ördög Tóth Elzáját (Karinthy Színház, 2013, r.: Balikó Tamás). A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab negyvenedik évfordulóján bemutatott Popfesztivál 40 című előadásban (Vígszínház, 2013, r.: Eszenyi Enikő) ugyanazt a szerepet (Eszter) énekelhette, amelyet annak idején édesanyja is. Jelenleg olyan előadásokban látható, mint A velencei kalmár (Jessica), a Premier (Dorothy), a Sógornők (Thérèse Dubuc), a John Gabriel Borkman (Fanny Wilton), a Játszd újra, Sam! (Nancy), A nagy Gatsby (Madam Warhol) és A doktor úr (Sárkányné).

A televízióban már gyerekként látható volt, a Családi kör című tévésorozat egyik epizódjában játszott. Később számos televíziós műsorban, tévéjátékban és filmben is foglalkoztatták, az utóbbi időben olyan sikersorozatokban tűnt fel, mint a 200 első randi vagy A mi kis falunk. Angol tudásának köszönhetően Magyarországon forgatott külföldi sorozatokban és filmekben is szerepelt (Die Hard 5, 2013; Borgiák, 2013; A néma szemtanú, 1996 – BBC sorozat). Szinkronszínészként is ismert, hangját számos sikeres filmben hallhattuk már.

Vecsei H. Miklós és Balázsovits Edit a John Gabriel Borkmanban (fotó: Dömölky Dániel)

2008-ban nyerte el a Kornay Mariann-díjat a Játékszínben Balázsovits Lajos rendezében bemutatott Imádok férjhez menni című zenés vígjátékban Victoriaként nyújtott alakításáért, 2009-ben pedig Jászai Mari-díjban részesült. A zene is fontos részét képzi az életének, 2009-ben egy különleges lemezt készített Új Republic-dalok címmel, melyen az együttes által kifejezetten a színésznő számára írt dalok hallhatók. Az album megjelenése után közel egy évig turnézott a zenekarral. Öt éven keresztül Kaszás Attila élettársa volt, jelenlegi férjével, dr. Fürstner Józseffel 2004-ben házasodtak össze, fiuk, Richárd 2005-ben született.

Kiemelt kép: Balázsovits Edit (fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)