Bosznia-Hercegovinában, a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatják be Susan Sontag Alice az ágyban című abszurdját Balázs Zoltán rendezésében. A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR – Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadását a rangos színházi találkozó közönsége október 1-én láthatja majd Szarajevóban. Az amerikai írónő születésének és halálának évfordulóját is megünneplő összművészeti produkció az október 1. és 9. között megrendezésre kerülő nemzetközi színházi seregszemle nyitóeseménye lesz.

Susan Sontag, az irodalmi, feminista és pacifista ikon, egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot. Szót emelt a vietnámi és a délszláv háború ellen, továbbá jelentős humanitárius munkát végzett Bosznia-Hercegovina területén is. Az ostromlott Szarajevóban filmet rendezett és színpadra állította Samuel Beckett Godot-ra várva című egzisztencialista drámáját boszniai színészekkel, akik a bombázások közepette, gyertyafény mellett próbáltak és játszottak. Az előadásokon a folyamatos életveszély ellenére is jelenlévő nagyszámú közönség a béke és az egység melletti elköteleződés jelképévé vált.  Balázs Zoltán jubileumi rendezése a harminc éve bemutatott legendás előadás, valamint az írónő Alice az ágyban című darabjának ősbemutatója előtt is tiszteleg, amelyet ugyancsak három évtizede láthattak először a nézők a New York Theatre Workshop produkciójaként a New York-i La MaMa Színházban.

Az Alice az ágyban egy szabadon áradó „fantazmagória”, amely William és Henry James zseniális nővérének, Alice Jamesnek (1848-1892) állít emléket. Alice tizenkilenc évesen mély depresszióba esett, különféle homályos és gyengítő betegségekben szenvedett, ágyban maradt, öngyilkos akart lenni, naplót írt, végül negyvennégy éves korában meghalt. Sontag színdarabjában Alice James összeolvad korának másik nagy Alice-ével, Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének hősnőjével. A különleges szerkezetű drámai mű a kétségbeesés, a reményvesztettség és a düh ciklikus vetületeinek, a képzelet kudarcainak és győzelmeinek apoteózisa. A fordulatos, több dimenzióban játszódó történet Alice sérült lelkének útvesztőit, az állandósult családi konfliktusok okait tárja fel.

Kiemelt kép: Balázs Zoltán (Fotó: Toldy Miklós)