2022. január 28-án mutatják be a Karinthy Színházban a Budapest Playhouse-zal együttműködve Neil LaBute FAT PIG (Kövér disznó) című darabját Iványi Árpád rendezésében és Balázs Andrea főszereplésével.

A Budapest Playhouse egy független produkciós műhely, amit Iványi Árpád rendező-látványtervező és Réti Barnabás színész alapítottak. A fiatal alkotókat 15 éves barátság fűzi össze, amivel párhuzamosan együtt építgették színpadi műhelyüket, főként a főváros underground játszóhelyein. Munkájuk azonban kinőtte a kisszínházi kereteket: előbb – az immár tíz éve töretlen népszerűséggel futó – Stephen King Tortúra-produkciójuk került fel a Karinthy Színház színpadára, majd 2018 novemberében Dobó Kata és Réti Barnabás főszereplésével bemutatták az Egy különleges nap című film színpadi változatát a Hatszín Teátrumban (ez legközelebb november 25-én lesz látható), a pandémia időszakát pedig egy igazán nagyszabású feladattal dolgozták végig: ők készítették el az augusztus 20-i Tűz és Fények Játéka című showt, mely a Szent István napi fővárosi tűzijátékot emelte magasabb szintre.

Iványi Árpád, Balázs Andrea, Réti Barnabás és Dobó Kata (Fotó: Budapest Playhouse)

2022 elején az ünnepelt amerikai szerző és forgatókönyvíró, Neil LaBute híres szatirikus komédiáját mutatják be, amelyet először a Karinthy Színházban láthat a magyar közönség. A FAT PIG (Kövér disznó) egyik főhőse Tom, egy nagyvállalat feltörekvő munkatársa, aki egy véletlen folytán megismerkedik a szabadszájú és őrjítően vicces Helennel, aki meglehetősen molett alkata miatt erőteljesen eltér az aktuális szépségideáltól. Tom mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta, ám ahogyan kapcsolatuk elmélyül, a munkahelyi viccek és szekírozások Helen alkatát illetően egyre inkább megmételyezik az életüket és alaposan próbára teszik Tom hitét és lojalitását. A darab a mai sikerorientált, külsőségekre építő társadalmunk és kapcsolataink szatírája, mely számos fontos kérdést tesz fel: hol van a saját boldogságunk ahhoz képest, amit másoknak mutatni akarunk? Mennyire tesszük magunkévá, amiket környezetünk mesél rólunk? Megtartható-e önmagunkba vetett hitünk? Milyen hatással van életünkre a fizikai megjelenésünk?

Neil LaBute szatírájának eredeti bemutatóját 2004-ben tartották az Off-Broadwayn, a darabot a Legjobb Vígjáték kategóriában Olivier-díjra is jelölték. A hazai produkció női főszerepében Balázs Andrea, a Karinthy Színház országos népszerűségnek örvendő színésznője lesz látható, aki most újra együtt dolgozik Iványi Árpád rendezővel (aki emellett a látványtervekért is felel) és Réti Barnabással (aki Cartert alakítja a darabban, valamint a szövegkönyv magyar fordítását is neki köszönhetjük), így a nagy sikerű Tortúra eredeti stábja ismét valami emlékezeteset kíván alkotni a színházrajongók örömére. A további szerepeket Pásztor Tibor (Tom) és Tóth Szilvia Lilla (Jeannie) alakítja, a jelmezeket Katona Bálint tervezi, a dramaturg Varsányi Anna.

Kiemelt kép: Iványi Árpád, Balázs Andrea és Réti Barnabás (Fotó: Budapest Playhouse)