Ma ünnepli 45. születésnapját Balázs Andrea színésznő. 

Balázs Andrea 1978. augusztus 28-án látta meg a napvilágot Endrődön. 2022-ben végzett a Shakespeare Színművészeti Akadémián, ahol többek között olyan tanárok segítségével sajátíthatta el a mesterséget, mint Hűvösvölgyi Ildikó, Kishonti Ildikó, Esztergályos Károly, Tímár Éva és Szakály György. 2002-ben csatlakozott a Pesti Művészszínházhoz, 2003-tól már a Karinthy Színházban is játszott (amelynek 2023-tól hivatalosan is a tagja), 2005-től pedig az Ivancsics Ilona és Színésztársainak sorát is erősítette. 2018-tól aztán a Veres 1 Színházban is találkozhattak vele a nézők.

Balázs Andrea és Pásztor Tibor a Fat Pig című előadásban (Fotó: Karinthy Színház)

A közönség számos darabban láthatta eddigi pályafutása során, legyenek azok klasszikusok, mint a Luxemburg grófja, a Lili bárónő és a Tóték, vagy olyan különleges darabok, mint az Alíz Csodaországban, az Acélmagnóliák és az egyik legnagyobb sikere, a Tortúra, amiben Árpa Attila a társa. A következő évadban a Tortúra mellett a Karinthy Színház olyan előadásaiban is találkozhatunk majd vele, mint a Lököttek, a Fat Pig, a Margarida asszony, a Nagymester és A bűvös szék

Balázs Andrea és Árpa Attila (fotó: Nagy István Dániel/Karinthy Színház)

Országos ismeretségre a CBA üzletlánc reklámarcaként tett szert „Kasszás Erzsiként”, azóta pedig felbukkant olyan tévéműsorokban is, mint a FEM3 Café (műsorvezetőként), Az ország tortája (műsorvezetőként), A nagy duett (játékosként, megnyerte Horváth Tamással együtt), a Csak show és más semmi (zsűritagként), a Konyhafőnök VIP-ben (játékosként), és a Csináljuk a fesztivált!-ban (zsűritagként). Nem idegenek számára a sorozat- (Csak színház és más semmi, Tömény történelem, Apatigris, Drága örökösök) és a filmbéli szerepek (Kaméleon, Argo 2, Liza, a rókatündér, Seveled) sem. Nagyon ritkán, de szinkronizál is, legutóbb a Sandman című Netflix-sorozatban hallhattuk. 

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Balázs Andrea (Fotó: Erdős Juci)