Március 13-án, több mint húsz múzeum részvételével rendezik meg a Digitális Edukációs Múzeumi Órák (DEMÓ) elnevezésű online élménynapot, amelynek idei tematikája a reformkor és a 1848-49-es forradalom és szabadságharc. Ebben az évben a program során a diákok többek közt a szabadságharc hőseivel ismerkedhetnek meg, valamint megtudhatják, hogyan zajlott egy reformkori országgyűlés, vagy milyen volt a közlekedés, a gasztronómia és a divat a 19. század közepén.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája hatodik alkalommal szervezi meg a programot a virtuális térben. Céljuk, hogy az iskolai tantárgyi ismereteket projekt alapon, tematikusan összegezzék, és a múzeumi tartalmak élményszerű felhasználásával modern, digitális eszközökkel segítsék a témában való elmélyülést. A szervezők több mint húsz múzeum feladatait és játékait gyűjtötték össze korosztályi bontásban általános iskolás, valamint középiskolás diákok számára. A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok a regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek lesznek virtuális feladatsorok formájában, és a későbbiek folyamán is szabadon használhatók majd oktatási célból.

A nap Balatoni József, a Mozaik Múzeumtúra és a DEMÓ szakmai házigazdájának történelemórájával indul: segítségével a diákok Széchenyi István alakján keresztül nyerhetnek betekintést abba, hogy miről szólt a reformkor, és miért van ekkora szerepe a magyar történelemben. Ezt követően a diákok előre megadott feladatokon, virtuális sétákon, online kvízeken, edukációs videókon, online fejtörőkön és kreatív játékokon keresztül kalandozhatnak majd a digitális térben. A programokon belüli tematikus tájékozódást piktogramok, feliratok segítik majd.

Kiemelt kép: Balatoni József (Fotó: Felelős Szülők Iskolája)