Bakos-Kiss Gábor, Jászai Mari-díjas színművészt nevezték ki a Győri Nemzeti Színház új igazgatójának – tette közzé Győr polgármestere Dézsi Csaba András a Facebook-oldalán.

A Győri Nemzeti Színház vezetésére négyen jelentkeztek be: Bakos-Kiss Gábor, a budapesti Nemzeti Színház színművésze, Forgács Péter, a jelenlegi igazgató, Markó Róbert, a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, valamint Sándor János építész, díszletszcenikus pályázta meg a posztot. Bakos-Kiss Gábor a kilenctagú szakmai bizottság egyhangú javaslata alapján nyerte meg a pályázatot, munkába lépésének kezdő napja 2021. július 1. lesz.

Bakos-Kiss Gábor 1981-ben született Nyíregyházán, apagyi református családban. Szülővárosában, a Krúdy Gyula Gimnázium matematika tagozatán érettségizett, majd a Miskolci Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2005 és 2009 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt zenés színész szakon, Huszti Péter és Kerényi Imre tanítványaként végzett. 2009 és 2011 között szabadfoglalkozású, 2011-től a debreceni Csokonai Színház, 2014-től pedig a Nemzeti Színház tagja. A színészet mellett rendszeresen rendez, és különböző színházakban vendégszerepel is. 2019 februárjától 2020 márciusáig a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője volt. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára, Bozsik Yvette-tel közös osztályt visz. A Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, társalapítója illetve állandó zsűritagja a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztiválnak és a Nemzeti VERSenynek. Szívügye a versmondás, ebbéli elkötelezettségét is díjazták 2019-ben a Szeleczky Zita-emlékgyűrűvel. 2020-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Kiemelt kép: Bakos-Kiss Gábor (fotó: Steindl Gabriella)