A KŐFESZT záró, negyedik napja is programokban gazdag volt, sőt, a java még csak ezen a napon következett: ugyanis vasárnap került megrendezésre az első KŐ-BAJUSZ-FESZT. Bár az időjárás kicsit megnehezítette a szervezők dolgát, rugalmasságukat dicséri, hogy némi átszervezésnek köszönhetően egyetlen program sem maradt el.

A KŐ-BAJUSZ-FESZT versenyzői (fotó: Steindl Gabriella)

Egész nap a bajuszok körül forgott minden: a Magyar Bajusz Társaság versenyére nem csak az országból, külföldről is érkeztek versenyzők, hogy összemérjék bajszaikat négy kategóriában, és Szalka Balázs személyében a bajuszkirályt is megválasztották. A látogatók hallhattak előadást a Káli-medence híres bajuszairól, Hangodi László történésztől, és megtekinthették Jánváry Zoltán képzőművész Vitéz bajuszosok című kiállítását is. Bajkai István borbély kihelyezett műhelyében minden bátor jelentkező bajszát beretválta, megigazította vagy pederte, kinek mire volt igénye. A kézműves foglalkozásokon pedig bárki készíthetett magának bajuszt, de szerencsére össze senkié nem akadt, pedig volt belőlük szép számmal a fesztiválon.

A Figurina Bábszínház előadása a KŐFESZT-en (fotó: Steindl Gabriella)

A Király Kis Miklós című magyar népmese a Figurina Bábszínház előadásában teljesen elvarázsolta a kicsiket, a Fanyűvő játszóházban pedig a nagyobb gyerekek és a felnőttek játszottak felszabadultan.

A Szent Efrém Férfikar (fotó: Steindl Gabriella)

A nap egyik legnagyobb meglepetése a Szent Efrém Férfikar volt, akikkel a délutáni koncertjük után egy kötetlen beszélgetésen is találkozhattak a rajongók. A csapat nem csak zenében és énekben kiváló, a humor sem áll távol tőlük.

Bajuszos Bokázó (fotó: Steindl Gabriella)

A Botond Pajtában Bajuszos Bokázót mutatott be a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes, majd a Misztrál zenekar koncertje következett. Heiczinger Mikáéknak sikerült az egyébként is emelkedett hangulatot még tovább fokozni, a szakadó eső sem tudott senkit távol tartani a gyönyörű, megzenésített versektől.

Heiczinger Mika (fotó: Steindl Gabriella)

Az esti, KŐFESZT záró táncházhoz a muzsikát az Üsztürü zenekar szolgáltatta, a közönség pedig csalódottan vette tudomásul, hogy ilyen hamar elszaladt ez az öt nap.

A KŐFESZT ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Kőkút Kert Vendéglő és az NKA Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, és a Rádió 88 támogatja.

Kiemelt kép: Az I. KŐ-BAJUSZ-FESZT bajuszkirálya (fotó: Steindl Gabriella)