Ma ünnepli 60. születésnapját Bagó Bertalan Jászai Mari-díjas rendező és színész. 

Bagó Bertalan 1962. november 3-án látta meg a napvilágot Lengyeltótiban. Színészi pályáját 1982-ben kezdte meg a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1986-ban végzett. Innen egyenesen a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1989-ig volt a tagja, azt követően pedig egy rövid kitérőt tett a Szegedi Nemzeti Színházba. 1990-től hét éven keresztül a Független Színpadon láthatta őt a közönség, majd 1997-ben előbb a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház rendezője, később főrendezője, illetve művészeti vezetője lett. 2012-től a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője és művészeti vezetője, emellett a Győri Nemzeti Színházban, a Kecskeméti Katona József Színházban és a Játékszínben is állított színpadra darabot. Színészként olyan előadásokban láthatta őt a nagyérdemű, mint a Tartuffe, a II. Richárd, a Bánk bán, Az ember tragédiája és az Úri muri, rendezőként azonban termékenyebb, nyúlt már többek között Shakespeare, Schiller, Moliére, Tasnádi, Háy, Szerb és Molnár Ferenc darabhoz is. 

Bagó Bertalan és Kelemen István a Julius Caesar olvasópróbáján (Fotó: Vörösmarty Színház)

Jelenleg több rendezése is műsoron van, látható tőle A hűtlenség ára (Fórum Színház), A Vágy nevű villamos (Vörösmarty Színház), Az imposztor (József Attila Színház), az Adáshiba (Játékszín-Vörösmarty Színház), a Teljesen idegenek (Pécsi Nemzeti Színház) és a Julius Caesar (Vörösmarty Színház), utóbbi kettőről a Deszkavízió Sztárstaféta című cikksorozatának keretében mesélt

Az évtizedek során megfordult sorozatokban (Linda, Szomszédok, Kisváros) és filmekben (Gyilkosság két tételben, A Hídember) is, legutóbb a Bereményi kalapja című dokumentumfilmben csíphették el a nézők. Nem csak darabokat rendezett, megfordult párszor a kamera mögött is, például a 2004-es Hóesés a Vízivárosban és a 2006-os Vadászat angolokra című filmek esetében. Kevésbé ismert, de becsúszott egy-két szinkronszerep is, a 80 nap alatt a Föld körülben Abdul Ahmed szolgájaként, a Vengeance: The Story of Tony Cimóban a címszereplőként hallhattuk. 

Csoportkép a Bereményi kalapja című film forgatásáról (fotó: Kováts Zsófi)

Munkásságának elismeréseként 2002-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, emellett kiérdemelte többek között a Prima Primissima-díjat, az Ostar-díjat, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díját, az Indonéziai Filmfesztivál fődíját, a Houstoni Filmfesztivál Arany Remy-díját és az Országos Kamaraszínház Fesztiváljának fődíját is. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Bagó Bertalan (Fotó: Győri Nemzeti Színház)