Idei első nagyszínpadi bemutatójára készül az egri Harlekin Bábszínház. A Diótörő herceg és a patkányok alapját az egyik legnépszerűbb karácsonyi történet adja, melyből a jól ismert Csajkovszkij-dallamokat felhasználva készül friss adaptáció. A november 17-én és 18-án bemutatásra kerülő bábmusicalben karácsony estéjén, a szeretet legszentebb ünnepén éppen a szeretet hiánya okozza a legfájdalmasabb csalódásokat. Felbukkan azonban a herceg, az elvarázsolt kis diótörő fabáb, és szédületes kalandok során vezeti végig a közönséget az önmegvalósítás útján.

Bár az eredeti történetben egerekről, és nem patkányokról van szó, Koncsalovszkij filmjéből véve az ötletet, az előadás író-rendezője, Éry-Kovács András úgy gondolta, erősebb hatást érhet el, ha kicseréli az állatokat: „A színpadon nem annyira félelmetesek ezek az állatok, inkább iróniával mutatjuk meg, mennyire aktuális és jellemző ma is az a patkánylétezés, ami a mesében és a filmben is központba kerül. Ez egy általános rossz emberi tulajdonság, ami örök érvényű, ezért nem érdemes semmiféle aktualizálásra gondolni” – nyilatkozta az alkotó.

Szereplők: Koós Kincső / Lászlófi Glória (Maryann, kislány), Antal Csanád / Bozsik Dávid (Mishy, kisfiú), Herein János (Max bácsi), Harangozó Álmos / László Bence (Diótörő herceg), Bábinszki Ágnes (Tündér), Zádori Szilárd (Patkánykirály), Bencze Mónika (Patkány anyakirálynő), Szűcs Réka (Hisztérika), Mészáros Pancsa (Majmonka), Szabados Böbe (Zenebona), Sóvári Csaba Olivér és Szilner Olivér (Patkány segédtisztek)
Alkotók: Zádori Szilárd (zenei feldolgozás), Csonka Erzsébet (báb- és díszlettervező), Topolánszky Tamás (koreográfus), Soó Gyöngyvér (a rendező munkatársa), Éry-Kovács András (a zenét összeállította, írta és rendezte)
Bemutató: november 17-18.

Kiemelt kép: Az előadás bábtervei (fotó: Harlekin Bábszínház)