November 6-án a Kiskorona7-ben felnőtteknek szóló bábszínházi előadás debütál: az egri Harlekin Kortárs Bábművész Színház és az Óbudai Társaskör közös produkciójában mutatják be a Casanova, avagy zuhanás a mindenségbe című bábalkotást, Éry-Kovács András rendezésében.

A verses formában megírt, párjelenetek során kibontakozó események fókuszában egy grófi család áll – a grófné, a gróf és a grófkisasszony, akik mindhárman „érdekeltek” Casanovánál. Mellettük azonban hangsúlyos szerepet kap a bíboros is, aki felülírja azt a püspöki rendeletet, amiben száműzik címszereplőnket Velencéből.  Vagyis Casanovát a bíboros szeretete tartja Velencében – így furcsa döntési helyzetbe kényszerül: megfeleljen a bíboros vágyainak, vagy ne? Az eredetileg bábkomédiának íródott darab rendkívül komoly és fajsúlyos kérdéseket feszeget: „A kérdés felvetés önmagában komikus, de a tény, hogy az egyházon belül milyen szexuális visszaélések vannak, vagy hogy ki, kit üldöz a szerelmével, plusz a cölibátus rejtelmei, efölött nem problémázgatni kellene, hanem komoly kutatásokat folytatni, és feltárni az okokat. Hiszen az ember személyiségében mindig is ott volt és van a nemiség kérdése: hova is tartozom, van-e szexuális identitásom, és ha nincs, miért nincs. Nem csak akkor válunk teljessé, ha a nő férfit szeret és a férfi nőt, hanem akkor is, amikor a férfi férfit és a nő nőt. Nem szeretnék senkit provokálni, egyszerűen csak olyan kérdéseket teszek fel, amik több ezer éve várják az aktuális válaszokat. Ugyanakkor ez egy költői játék, amelyben rejtve van az egésznek a mélyén meghúzódó és gyakorta elhallgatott, fel nem tárt probléma halmaz a szexuális viselkedési kultúrákról” – mondta el ennek kapcsán Éry-Kovács András rendező, egyben a mű szerzője.  

Jelenet a Casanova című előadásból (Fotó: Óbudai Társaskör)

A színpadi játékot végigkíséri Vivaldi Farnace című operájának egy áriája Cecilia Bartoli tolmácsolásában. A dal motívumai jelennek meg átkötő és állapot meghatározó zeneként, ezáltal mint egy operában, zenedramaturgiailag is tökéletes egységben van a zene a verses prózával. Éry-Kovács úgy látja, hogy a felnőtteknek szóló bábelőadások egyre népszerűbbek itthon is. Mint mondja: „az a lényeg, hogy minél inkább próbáljuk meg elhitetni és megmutatni a közönségnek, hogy a bábművészet egy totális színházi kifejezési forma és ebben az értelemben nagyon gazdag és mély üzenetet hordozó műfaj.”

A 18 éven felülieknek szóló előadás az Óbudai Társaskörrel közös produkcióban valósul meg, olyan bábszínészek tolmácsolásában, mint Sóvári Csaba, Mészáros Pancsa, Bábinszki Ágnes, Tóth Levente, Szilner Olivér, Zádori Szilárd és Soó Gyöngyvér.

Kiemelt kép: Jelenet a Casanova című előadásból (Fotó: Óbudai Társaskör)