Babarczy László rendezőre emlékezve tűzi műsorra március 13-án 22 óra 30 perces kezdettel az M5 csatorna a Szent Johanna című előadást.

A szolnoki Szigligeti Színház 2016-ban mutatta be Babarczy László rendezésében a Szent Johannát, melyből egy évvel később felvétel is készült. George Bernard Shaw (Pygmalion, A szerelmesek házai) drámájának cselekménye az 1400-as években, a százéves háború idején játszódik, a történet egyik vezéralakja a híres-hírhedt Jeanne d’Arc, akinek feltűnésével minden megváltozik. Az egymással szemben álló felek harci kedve már megkopott, ám d’Arc hatására újult erőre kapnak, menetelnek előre a csapatok és felszabadul Orléans. Amennyire nagy csodának tartják megjelenését, olyan hamar fordul el tőle a nemesség és az egyház is, mindannyian saját hatalmukat féltik az egyszerű falusi lánytól. „A magad dolgának élni az olyan, mint a magad testének élni, kényedre-kedvedre mulatni, vagyis a legrövidebb útja, hogy torkig lakjon az ember, belebetegedjen az ember ebbe az egészbe. Ganéjdombra való az ilyen élet! Nem a magunk dolgára vagyunk mi itt, hanem Istenére. Üzenetet hoztam Neked az Istentől: meg kell hallgatnod, és szót kell fogadnod, még ha belehalsz is félelmedben” – mondja Johanna a darabban.

„Nőnek született, de ő nem fogadta el azt a sorsot, amit a társadalom és az írott, íratlan, de ember alkotta szabályok diktáltak neki. Hitt a saját erejében, és abban, hogy cselekednie kell. Kínhalált kellett halnia – az arc nélküli hatalom erre ítélte” – írják Shaw művének ismertetőjében. Az előadásban a címszereplőt Molnár Nikolettet alakítja, mellette Vasvári Csaba, Juhász Levente, Dósa Mátyás, Deme Gábor, Karczag Ferenc, Ónodi Gábor és Molnár László lépett színpadra.

Kiemelt kép: Jelenet a Szent Johannából (Fotó: MTI/Bugány János)