Henrik Ibsen nagy sikerű darabja, a Babaház április 14-én debütál a miskolci Játékszínben, a teátrum ügyvezető igazgatója, Béres Attila rendezésében.

A számos hazai világot jelentő deszkát megjárt színmű Nóra és férje, Helmer látszólag boldog házasságát mutatja be, amelyet – a történet előrehaladtával kiderül –  egy régi titok árnyékol be. Nóra összecsomagol és elhagyja a családját, mert rájön, hogy a megbocsátásra képtelen társa csak díszes keretként használja őt fellengzős életében.

Az 1800-as évek közepén színpadra állított darab nagy port kavart, a társadalom különböző rétegei feszültek egymásnak miatta, hiszen a nők emancipációja akkor különösen aktuális kérdéskör volt. Az előadás ma is olyan kérdéseket feszeget, mint például, hogy mit vár el a társadalom egy nőtől és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?

Az előadás címszereplője Czakó Julianna lesz, Helmer szerepében a Jászai Mari-díjas Görög László látható majd. További szerepekben feltűnik Gáspár Tibor, Edvi Henrietta és Fandl Ferenc is.

Kiemelt kép: Görög László és Czakó Julianna a Babaház próbáján (Fotó: Éder Vera)