Újabb öt évre Baán László eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, jelentették be a csütörtökön a kulturális intézményben tartott sajtótájékoztatón. A jelenleg is főigazgatói posztot betöltő szakember 2029. december 1-jéig folytathatja az eltelt 20 év kiváló munkáját.

„Az eddigi teljesítmény egy fantasztikus csapat eredménye, ezt a munkát szeretnénk tovább folytatni. Több száz éves európai kultúránkat sok minden támadja és tünteti el. A mi dolgunk az, hogy megőrizzük, megvédjük és gyarapítsuk ezt az örökséget – mondta a főigazgató, megjegyezve sok izgalmas feladat vár rájuk” – fogalmazott Baán László, aki azt is hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő években is jelentős, nagy kiállításokat szerveznek majd, az év végén például jubileumi Munkácsy-kiállítás készül és Mezopotámia időszámításunk előtti első évezredi történelmét bemutató tárlat is látható lesz az intézményben. Továbbá jövőre a magyarországi reneszánsz festészet kiemelkedő remekművét, a Vizitációt megalkotó MS mester kiállítása valósul meg, míg a nagy mesterek életművét bemutató nemzetközi kiállítások közül a 2026-ra tervezett, francia Paul Gauguin művészetét bemutató, átfogó tárlatot emelte ki.

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot. Irányítása alatt az intézmény Kelet-Közép-Európa leglátogatottabb múzeumává vált. A Szépművészeti vezetése alatt többször is bekerült a világ száz leglátogatottabb múzeuma közé, 2022-ben 750 ezer, az elmúlt évben pedig 820 ezer látogatója volt. 

Kiemelt kép: Baán László (Fotó: Hegedüs Róbert)