A Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat keretein belül 14 ország 76 művészének alkotásaival találkozhatunk a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A 2023. október 15. és november 26. között megvalósuló tárlatot az idén 100 éves Ligeti György zeneszerző életének munkássága inspirálta.

Ezúttal nem csupán Csodaországban, hanem Budapesten is megszólalnak majd a bútorok, illetve nem csak a realitás határát súroljuk majd, hanem a design és képzőművészetét is. De csillogásnak sem leszünk híján, ugyanis zenei asszociációkkal rendelkező ékszerek is felbukkannak majd.

A hamarosan kiállító alkotók között számos nemzetközi, illetve hazai művész is jelen lesz: a finn Hemmo Honken harmonika hangját idéző akusztikus székétől, Lorenzo Bravi interaktív hangzó tárgyától egészen a Hermina Alkotócsoport egyik tagjának, Kertész Krisztiánnak GOTO 10_2 című fizikus fény-mozgás és hang kapcsolatát ötvöző objektjéig. Minden lesz, ami szemnek és fülnek ingere!

George Koutsouris From an analog to a digital world – Variation 1 című tárgyában
rozsdamentes acél gépcsavarok között elektromos motorral mozgatott festett bükkfa golyók
találhatók az analóg és a digitális világ egymásra hatását szimbolizálva.

A hölgyeknek valószínűleg nem kell bemutatni az ékszerek és az öröm közötti összefüggést, de Ilarii Omelchenko Öröm hangjai című ékszersorozata sok mindenkinek újdonság lehet, sőt egészen a nyugat-ukrajnai végtelen mezőkig repít majd minket.

A hagyományosan minden évben más ország alkotóit középpontba állító Határtalan Design kiállítás fókuszában ezúttal a spanyol alkotások lesznek. Enrique del Castillo egyedi hangtérképei talán még kincset is rejtenek!

A kiállítás a Budapest 150 emlékév részeként, az NKA és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával a Határtalan Design 20 jubileumi kiállítássorozat keretében, a Budapesti Design Week hivatalos eseményeként valósul meg.

A kiállítást Mácsai János zenetörténész nyitja meg, 2023. október 14-én 18 órától, a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: designwithoutborderseu@gmail.com, kurátori tárlatvezetés: október 15-én 11 órától lesz.

Kiemelt kép: Kertész Krisztián alkotása