Mácsai Pált ebben az évadban két előadásban láthatták/láthatják a nézők Zsámbékon: júniusban a Radnóti-esttel lépett színpadra, augusztus 5-én pedig az Azt meséld el, Pista című legendás előadással érkezik a Zichy-kastély színpadára.

Mennyire változik az előadás az idővel, a körülményekkel, a történelemmel?

Maga a szöveg nem változik, hanem én öregszem! Bizonyos elemek, ahogy az én élettapasztalatom változik, illetve a történelem folyik, alakul és eszerint hangsúlyok tolódnak el. Ez természetes egy ilyen hosszan játszott szövegnél. Ahogy egy irodalmi szöveg is különböző fénytöréseket mutat, ahogy változik az idő, ugyanúgy egy színpadi előadás is. Sokkal jobban értem ma a felnőttkorból az öregkorba lépő Örkény gondolatait, töprengéseit, stációit, mint mondjuk 35 éves koromban. Akkor a másik végéhez voltam közelebb.

Ennek az előadásnak is lehet aktualitása, ahogyan a Radnóti előadás is ilyen volt.

Mind a ketten, Radnóti Miklós és Örkény István is különböző módokon és mértékben, de áldozatai a történelmi kornak, amelyben élniük adatott. Radnóti az életével fizetett azért, mert az idő, amelyben élt az emberi esélyek közül a sötétebbiket hozta felszínre. Örkény túlélte a munkaszolgálatot, a deportálást, a háborút, végig kellett, hogy élje az ’50-es éveket, látta ’56-ot és a 60-as 70-es évek barátságosnak nem nevezhető klímáját is.

Örkény a történelmi idők miatt 50 éves korában jutott abba a helyzetbe, hogy igazán a saját szövegeit írhassa, vagy egyáltalán, hogy nyugodtan dolgozhasson. Fiatalként a háború, majd a sematizmus, ’56 után hat év eltiltás és már 50 éves is volt! Tehát neki 10-15 év adatott a nyugodt munkára!

Mi a titok, ami miatt ilyen hosszan játszható az előadás?

Szerencsém van ezzel az előadással, mert csodálatos szöveg. 25 éve műsoron van és ennek nem én vagyok az oka, hanem a szöveg nagyszerűsége. Mindenki, aki hallja, úgy érzi, hogy a saját felmenőivel találkozik: édesapjával, ha öreg, a nagyapjával, ha középkorú, vagy a dédapjával, ha fiatal.

Szívesen jön Zsámbékra?

Nagyon szívesen jövök! Gyerekkoromban is sokat jártam ide, mert Piliscsabán volt nyaralója a családnak és gyakran átbicikliztünk. Édesapám pedig megfestette a romtemplomot, nem is egyszer!

Mácsai Pállal Palkovics Mária beszélgetett, a teljes videó itt tekinthető meg. A szöveg rövidített változatát Hegedűs Anna jegyezte le. Az augusztus 5-i előadásra jegyek már kaphatók.

Kiemelt kép: Mácsai Pál az Azt meséld el, Pista! című előadásban (Fotó: Örkény Színház)