Kisgyerekként a színház jelentette számára a természetes közeget, arra viszont sokáig nem gondolt, hogy színésznő legyen. Végül a húgával együtt vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Pályakezdőként hamar leszerződött vidékre, majd egészen 2015-ig a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt. Hét éve szabadúszó, az utóbbi években azonban ritkán láthattuk színpadon, hiszen időközben megszületett kisfia, akivel szeretett volna minél több időt együtt tölteni. Legutóbb a Pesti Színház Az apa című előadásban láthattuk, ahol a főszereplő lányát, Annét játssza. Trokán Annával beszélgettünk.

Az ember azt hinné, hogy a színészcsaládba született gyerekek számára viszonylag egyértelmű, hogy mivel foglalkoznak felnőttként, de nálad ez azért mégsem volt egyenes út.

A húgommal mindketten a színházban nőttünk fel, számunkra ez jelentette a természetes közeget. Nem volt babysitterünk, mikor próba vagy előadás volt, a szüleink bevittek minket magukkal a színházba. Nekünk éppen emiatt vált ez a közeg nagyon hamar természetessé, de amikor szakmát kellett választanom, a színészet, mint opció fel sem merült bennem egészen a gimnázium végéig. Visszagondolva: valahogy nem hittem azt, hogy ez egy olyan szakma lenne, amit komolyan lehet csinálni. Anyukám, látva a szakma nehézségeit, sokáig próbált is lebeszélni erről a pályáról. Apukám viszont hamarabb elfogadta a döntésem, szerintem azért, mert pontosan látta rajtam, hogy bármit mondd, én úgyis kitartok a választásom mellett.

A húgod, Nóra is ezt a pályát választotta, segítettétek egymást a művészi kibontakozásban?

A húgommal egyszerre vettek fel minket a főiskolára, ami nekem hatalmas könnyebbséget jelentett, hiszen az egyetem egy nagyon speciális és zárt közeg, ahol az életünk jórészét töltöttük és csak nagy ritkán mentünk onnan haza. Mellettem viszont ott volt a húgom, aki visszaadta számomra az otthon egy apró szeletét. Sajnos ritkán találkoztunk, mert külön osztályba jártunk, de a mozgás és az elméleti óráink közösek voltak. Nagy segítség volt, hogy ő is ott volt mellettem és tudtam, hogy mindenben számíthatok rá.

Trokán Nóra, Papadimitriu Athina és Trokán Anna ( Fotó: Schumy Csaba)

Mi volt a legfontosabb tanács, amit a pályafutásod alatt kaptál?

A Színművészeti Főiskolán Kerényi Imre osztályába jártam, aki a diplomavédésem követően, félig viccesen azt tanácsolta, hogy menjek hozzá egy orvoshoz vagy ügyvédhez, utána lehet ezzel a pályával foglalkozni. Most, hogy egy ideje már a pályán vagyok, azt hiszem értem, miért mondta ezt: bármennyire is szeretem a szakmám, tisztában vagyok vele, hogy ez csak nagyon ritka esetben és nagyon kevés embernek ad biztos anyagi hátteret.

A karriered Pesten indult, de hamar leköltöztél vidékre. 5 évig voltál a Veszprémi Petőfi Színház tagja, majd mikor 2015-ben visszajöttél Budapestre, szabadúszó lettél. Nem hiányzik a társulati lét, a kicsit nagyobb biztonság a pályán?

Az, hogy tartozzam valahova, mostanában kezdett el igazán hiányozni. Jó csapatjátékosnak tartom magam, aki tud és szeret is ilyen formában dolgozni, de mikor eljöttem Veszprémből, muszáj volt váltanom, és ez azóta valahogy így maradt. De a szabadúszásnak is megvannak a maga előnyei, többek között, hogy így nem kell a büfében, illetve az öltözőben zajló nyomasztó problémákkal foglalkozni, emellett sokkal több helyen és sokkal több emberrel dolgozhatok együtt. És az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy jelenleg elég kevés olyan színház van Budapesten és a közeli városokban, ahová szívesen mennék.

Az elmúlt két év minden színházi dolgozót megviselt, hiszen ez az amúgy is kiszámíthatatlan szakma még ingoványosabb talajjá változott. Volt valami, amit ebből az időszakból tanultál?

Azt mindenképp, hogy megtanultam értékeli a szakmám. Előtte sokszor azt éreztem, hogy kezdek belefásulni a munkába, és a színház varázsa, amiért ezt a hivatást választottam, valahogy eltűnni látszott. Kezdett inkább teher, mintsem élvezet lenni, ha a színpadon lehetek. A pandémia óta azonban minden egyes alkalmat örömünnepként élek meg, bár a 4 és fél éves kisfiam miatt elég speciális helyzetben vagyok, hiszen a pandémia előtt három évet otthon voltam vele, csak minimális mennyiségű munkát vállaltam mellette. A pandémia pedig pont akkor jött, mikor elkezdtem volna újra kicsit intenzívebben dolgozni.

Trokán Anna a Két pápa című előadásban (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

Az, hogy édesanya vagy szerinted változtatott benned valamit, másképp állsz most a szakmához?

Nemcsak a szakmához való hozzáállásomat, hanem az egész életemet megváltoztatta, hogy felelős lettem egy kis életért. A legnagyobb változás talán az, hogy sokkal nyugodtabb és lazább lettem minden téren. Illetve több lett az önbizalmam is, így ma már sokkal kevesebbet görcsölök azon, ha valami nem vagy nem úgy megy, mint kellene. Jelenleg nekem a színház jelenti a pihenést az otthoni teendők mellett, és közben egyre jobban élvezem azt is, hogy abban a néhány órában, amit a színpadon töltök, más ember lehetek egy teljesen másik történetben, mint ami a sajátom. Emellett szerintem sokkal érzelmesebb is lettem minden tekintetben.

Nemrég a Pesti Színházban láttalak Az apa című előadásban, ami azért is különleges előadás, mert nem a kezdetektől vagy része a produkciónak. Mennyivel nehezebb ilyenkor egy színész helyzete?

Általában nem szeretek ilyet csinálni, mert soha nem lesz teljesen az enyém se a szerep, se pedig a történet, de itt arról volt szó, hogy ezt az előadást a pandémia miatt nagyon keveset játszották, így amikor újra nyitottak a színházak, gyakorlatilag mindenkinek újra kellett tanulnia próbálni az egészet. Az a 4-5 nap intenzív felkészülés, amit Valló Péter tartott nekünk, szerintem simán felért egy hat hetes próbafolyamattal. Vallóval mi már korábban is dolgoztunk együtt, ezért nagyjából tudtam, mire számítsak tőle, de szerencsére ő azon rendezők közé tartozik, akik mindig tisztán, érhetően fogalmazzák meg, amit látni akarnak, ez pedig óriási könnyebbséget jelent nekünk, színészeknek.

Trokán Anna (Fotó: Trokán Nóra)

Hogy érzed magad a Víg közegében?

Nagyon jól érzem magam velük. Az Apa után volt még egy beugrásom szintén a II. Richárdba, így én két csapattal is dolgoztam együtt a Pestiben. Az utóbbiban ráadásul rengeteg régen látott ismerőssel és baráttal találkoztam újra. Remélem, lesz ennek folytatása a későbbiekben is, mert nagyon megszerettem a társulatot, jó velük a közös munka. Azt gondolom, hogy a Víg most egy fehér lap a színházi világban, amiből most még bármi lehet.

Miben láthatunk téged legközelebb?

A két pápa című darabban játszom a Rózsavölgyi Szalonban, illetve a Nemzeti Színház most két év után újra elővette az Éden földön című előadást, a Pesti Színházban pedig továbbra is Bach Katával együtt játsszuk Anne szerepét.

Kiemelt kép : Trokán Anna (Fotó: Pitrolffy Zoltán)