A Déryné Program Déryné Társulatának tagja, énekes és előadó. A Dal 2018 felfedezettje, az X-Faktor 2016-os szériájának kilencedik helyezettje. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Karán a Bozsik Yvette és Bakos-Kiss Gábor vezetésével 2017-ben indult osztály hallgatója, aki bemutatkozott már a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a Nemzeti Színházban is. Az elmúlt két hétben forgatott: a Vidnyánszky Attila által rendezett Déryné ifjasszony című tévéjáték szereplője. A többi között erről is kérdeztük Dánielfy Gergőt.

Milyen érzés egyetemistaként bekerülni egy tévéjátékba?

Óriási lehetőségnek tartom, és örülök, hogy részese lehetek egy ilyen nagyszabású produkciónak, azért is, mert Vidnyánszky Attila rendezte, akire nagyon felnézek. Találkozol egy emberrel, akit valamiért elsőre a szívedbe zársz. Ritkán adódik ilyen az ember életében. Azok a dolgok a legszebbek, amiket nem annyira tudsz szavakba önteni, inkább csak érzel, így tudom leginkább érzékeltetni, amikor arról beszélek, hogy felnézek rá. Azt érzem, jó a társaságában lenni és tanulni tőle, közel áll hozzám a színházi gondolkodása, és az általa képviselt értékrend is. Már a debreceni középiskolás éveim során sok előadását láttam, amikor még a Csokonai Színház igazgatója volt, azóta vagyok rendszeres nézője a rendezéseinek. Most pedig abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy nemcsak a nézőtérről láthatom a munkásságát, hanem részt is vehetek benne azáltal, hogy a Déryné ifjasszony című előadás után a film változatban is szerepelhetek: én alakítom Szentpétery Zsigmondot.

Hogyan érezted magad a forgatáson?

Nyolc napon át forgattunk. Először a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, majd a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. Nagyon elfáradtam, de minden percét élveztem. Érdekes tapasztalat volt, hogy majdnem 100 fős stábbal dolgoztunk, ami folyamatosan ott volt mellettünk, nem volt még ilyenben részem. Örülnék, ha még sok ehhez hasonló lehetőségem adódna. Megtanultam, milyen fontos a megfelelő időbeosztás, hogy tartani tudjuk a tempót, és megtapasztaltam, hogy milyen egy profi forgatás. Remélem a közönségnek is tetszeni fog a végeredmény.

Dánielfy Gergő a Déryné ifjasszony című tévéjáték forgatásán

Hogyan lettél a Déryné Társulat tagja?

Amikor tavaly tavasszal elindult a Déryné Program, tanár úr (Vidnyánszky Attila – A szerk.) említette, hogy négy alappillére lesz: az Országjárás, a Barangoló és a Vándorszínház alprogramok mellett létrehozzák a Déryné Társulatot is. Kis Domonkos Márk, a Déryné Program ügyvezető igazgatója keresett meg azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvem csatlakozni a társulathoz, amire nagy örömmel mondtam igent.

Miért tartottad fontosnak?

Szerettem volna részese lenni annak a hitvallásnak, amit a Déryné Program képvisel, hiszen olyan hiánypótló kezdeményezés valósult meg, melynek elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, valamint azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Rendkívüli alázatra tanít, hogy sokféle emberrel, sokféle szituációban találkozhatok, és megismerhetek olyan élethelyzeteket, melyekre egyébként nem lenne lehetőségem. Sokszor láttam például meglepődöttséget az nézők arcán, akik azon csodálkoztak, hogy jelmezben vagyunk és megformálunk egy karaktert. Könnyfacsaró érzés volt. Számomra ez egy misszió.

Hogy érzed magad a társulatban?

Nagyon jól, köszönöm. Különböző, értékes személyiségek a tagjai, akiktől tanulhatok. Érzem a kettészakítottságot a színházi világ terén is, ami szerencsére a mi társulatunkban nem mutatkozik meg. Szeretünk együtt dolgozni, jó a hangulat, és mindig odafigyelünk egymásra.

Dánielfy Gergő a Déryné ifjasszony című tévéjáték forgatásán (Fotó: Gádoros Márk)

A pandémia időszakában két dalt is írtál a Déryné Program keretén belül. Mesélsz a szerzeményeid keletkezési körülményeiről?

Kis Domonkos Márk felkérésére készítettem mindkettőt. Az első, a Színház mindenkinek című szám koncepciója, hogy reflektáljon arra, hogy vándorszínház vagyunk, de mai hangzásvilággal szólaljon meg, és a hangulatában jelenjen meg, ami fontos a Déryné Társulat számára: a színészet, az utazás, és az a boldogság, amivel a munkánkat végezzük. Egyszer csak jött egy flow, egy érzés és mentem vele, így viszonylag hamar, 3-4 hét alatt megírtam tavaly augusztusban. A dalhoz videoklip is készült, melynek külső helyszíne Nagymaros volt, a belső felvételek pedig a Déryné Központban készültek el. A klipben a Déryné Társulat tagjai szerepelnek, akik a vándorszínház érzésvilágát festik meg Géczy Dávid rendező irányításával. A felvétel elérhető a Déryné Program Facebook-oldalán.

A másik szerzeményem a Gondolok rád című dal, mellyel a Déryné Társulat a frontvonalban dolgozókra hívja fel a figyelmet. A jelen élethelyzet nehézségeire reagálva ezzel köszöni meg a súlyos járványhelyzet enyhítéséért harcolók munkáját. A művészet eszközeivel próbáljuk erősíteni mindenkiben a kitartást és a hitet. Remélem, hogy ez a dal ráirányítja a figyelmet a mostani helytállásukra, és emlékeztet bennünket arra is, hogy milyen fontosak vagyunk egymásnak. Ha ezzel tudtunk segíteni másoknak, már megérte.

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Már több mint egy éve tart, és ki tudja még meddig fog. Az elején nehéz volt, mert tavaly kiadtuk a zenekar új albumát, azután jöttek a korlátozások, amik akkor megviseltek. Összességében viszont azt gondolom, pozitívan éltem meg, mert volt időm saját magam mélyebb megismerésére, létrehoztuk a Déryné ifjasszony című előadást, melyet szerencsére be tudtunk mutatni tavaly ősszel a Nemzeti Színházban, és írtam egy új albumot is. Azt hiszem, most már különbséget tudok tenni a számomra fontos és kevésbé fontos dolgok között.

Mi lesz a társulat következő projektje?

Mészáros Tibor rendezésében már javában zajlanak A falu rossza próbái, amelyben én alakítom Göndör Sándort, a címszereplőt, valamint Szabós Sebestyén László rendezi Herczeg Ferenc: Kék róka című művének színpadi adaptációját, de abban nem szerepelek.

Dánielfy Gergő a Déryné ifjasszony című tévéjáték forgatásán (Fotó: Gádoros Márk)

 A társulati tagságod mellet jut időd a saját zenekarodra?

Muszáj, hogy legyen. Számomra a Dánielfy Gergő és az Utazók olyan életforma, amit nem tudok elengedni, és nem is szeretném.

Miért szerettél volna színész lenni?

Egyáltalán nem fordult meg a fejemben, hogy az legyek. (Nevet) Debrecenben dráma tagozatos középiskolába jártam, ahol az utolsó vizsgánkra készültünk, amire a Hamletet csináltuk. Én alakítottam Claudiust, de akkor sem gondoltam arra, hogy ezt a mesterséget válasszam. Aztán, amikor a vizsgán felmentem a színpadra, egyszer csak elkapott egy olyan ihletett pillanat, amilyet azelőtt sosem éreztem. És akkor döntöttem el, hogy beadom a jelentkezésemet a Kaposvári Egyetemre, ahol most negyedéves vagyok.

A beszélgetésünk során említetted a hitvallás szót. Mi a te hitvallásod?

Az, hogy magamból megfogalmazva átadjak valamit az embereknek. Ehhez elsősorban magamat kell megismernem, hogy aztán ezáltal másoknak is segíteni tudjak.

Ha jövőre befejezed az egyetemet, mik a további terveid?

Szeretek alkotni, szeretek világot látni. Meglátjuk, mi lesz, az élet majd úgyis hozza.

Kiemelt kép: Dánielfy Gergő (Fotó: Gádoros Márk)