A magyar üvegművészek számos alkalommal arattak nemzetközi sikereket az elmúlt időszakban. HILO Collection című projektjével Koós Daniella elnyerte az idei Big See Product Design Awardot, Deák Zsuzsanna és Koleszár Stella pedig az EDIDA díjat. A magyar üvegművészet velencei bemutatkozása is megtörtént a Bohus-Lugossy Alapítvány és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében, a Pannon Egyetemen pedig üveg szakirányú továbbképzés indulhat.

Több mint kétezer látogatót vonzott a magyar üvegművészetet bemutató Glass Art NOW! című kiállítás a Venice Glass Week keretein belül, Ateneo Venetóban. Tizenötezren tekintették meg a fesztivál fő helyszínének számító The HUB-ot, ahol hat magyar üvegművész is kiállított. A Bohus Zoltán üveg szobrászművész „Térspirál” című alkotása által inspirált Térspirál – Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 lépték arányban megépített építészeti makettje is nagy sikert aratott az érdeklődők körében. A makett mostantól a Veszprémi Polgármesteri Hivatal aulájában tekinthető meg.

Együttműködési keretszerződés született a veszprémi Pannon Egyetem és a Bohus-Lugossy Alapítvány között egy új üveg szakirányú továbbképzés elindításáról, melyet Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora írt alá. 2023 őszén az együttműködésnek hála Borbás Dorka üvegművész alkotása tekinthető meg az egyetem főbejárata előtt, amely az intézmény friss grafikai arculatát ábrázoló op-art jellegű installáció.

A Bohus-Lugossy Alapítványt 2020-ban alapította Bohus Eszter, fő célkitűzésük, hogy nemzetközi viszonylatban is bemutassák a magyar üvegművészet kortárs és történeti értékeit.

Kiemelt kép: James Carcass és MOME-s hallgatók