Az idei Városmajori Színházi Szemlén részt vett a Győri Nemzeti Színház A vád tanúja, és a szombathelyi Weöres Sándor Színház Volpone című előadása is. A közös ezekben, hogy mindkettőben játszik Csankó Zoltán, a győri teátrum társulatának tagja, akinek teljesítményét a Szemle szakmai zsűrije különdíjjal ismerte el. A szinkronhangként is ismert és kedvelt színművészt a díjátadó után kérdeztük.

Gratulálunk a díjhoz. Meglepte?

Nagyon, mert azt hittem, hogy már elfogytak a díjak. (nevet) Elsőre nem értettem, akkor miért is hívtak, de aztán azzal nyugtattam magam, hogy biztosan azért, hogy a legjobb főszereplő díját elnyerő Szina Kinga mellett, A vád tanúja másik főszereplőjeként én is jelen legyek és reprezentáljam a színházat. Aztán mondták, hogy van még egy díj, és amikor elkezdték sorolni a nyertes „paramétereit”, akkor rögtön magamra ismertem. (mosolyog)

Két kőszínházi előadást is szabadtéren adtak elő. Milyen érzés volt?

Nem volt könnyű. A Volpone esetében könnyebben tudtam alkalmazkodni a mikroporthoz, a hangosításhoz, de A vád tanújánál nehéz volt, mert őrületesen sok szöveget kell elmondani, és ahogy az elején bejöttem a színpadra, nagyon megijedtem, amikor visszahallottam magam. Szerencsére sikerült megszokni, és rá tudtam hangolódni.

Csankó Zoltán A vád tanújában (fotó: Fehér Alexandra/Győri Nemzeti Színház)

A vád tanúja győri, a Volpone szombathelyi, emellett Budapesten is láthatja a közönség. Ez nem kis távolság.

Sőt, a Vidor Fesztiválon, Nyíregyházán is játszottunk, majdnem közvetlenül azután hogy visszahívtak minket ide a Városmajori Szabadtéri Színpadra, hogy másodjára is adjuk elő a Volponét. A vendégjátékok, az utazás néha megterhelő, és időnként elviszi a koncentrációt. A vád tanúját szeptember elején még játsszuk a Vidéki Színházak Fesztiválján, de utána úgy tudom, hogy ez is, akárcsak a Volpone, lekerül a repertoárról.

Milyen bemutatói lesznek idén?

Szeptember végén lesz a Győri Nemzeti Színházban Mikszáth Kálmán Különös házasságának bemutatója, amit Valló Péter rendez, ebben Dőry bárót alakítom, ami egy nagyon jó szerep. Januárban pedig, szintén Győrben, Heltai Jenő Tündérlaki lányok című művét állítjuk színpadra Forgács Péter rendezésében. Ez egy kisszínpados produkció lesz. Emellett pedig augusztus végén megtartottuk a Nóra II budapesti bemutatóját a Belvárosi Színházban, a nyári, szentendrei premier után. Nagyon szeretjük játszani ezt az előadást, és szerencsére a közönségi is szereti nézni, őrületes sikerrel futott most a pesti premier.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Csankó Zoltán és aki a díjat átadta, Bán Teodóra (fotó: Szabad Tér Színház)