Május 27-én 18 órakor nyílik meg a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában az Űr alternatív kozmoszok címmel egy 65 művészt és 250 műalkotást felvonultató kiállítás. A tárlaton többek között olyan művészek alkotásait csodálhatjuk meg, mint  Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László, akik az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát helyezik centrumba.

A világűr hatalmas és sokunk számára kiismerhetetlen csodaként van jelen életünkben. A földön túli utazás fikciója a 20. századtól kezdődően valósággá válhatott a tudomány dinamikus fejlődésének köszönhetőn. A holdra szállás az élet sok területén érzékelhető nyomott hagyott, megváltoztatta az ismeretlenhez való hozzáállást, hatással volt a designra és az öltözködésre is. Míg az idősebb korosztályt a sci-fi irodalom, addig a fiatalabbakat a VR kamera repíti vissza a kozmosz lenyűgöző világába. Számos meghatározó film, így például a Csillagok háborúja tárja fel galaxisunk csodáit. A világegyetem múltját, jelenét és jövőjét bemutató kiállítása a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteménytől és galériától kölcsönzött műtárgyegyütteseket, illetve kortárs művészek helyspecifikus alkotásait.

A kiállítás számos fotóból,  videóból, fény és hangjátékból, térinstallációkból épül fel, továbbá a látogatóknak szerencséjük lesz olyan űrkutatással kapcsolatos dokumentumokat is megtekinteni, amik abból az időből származnak, amikor az ember előszőr lépett ki az éterbe.

Az érdeklődők egészen nyár végéig, augusztus 28-ig tekinthetik meg ezt a minden érzékszervükre ható, változatos és lenyűgöző kiállítást.

Kiemelt kép: Gerhes Gábor: A magyar hold