A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2016 év végén mutatta be Sánta Ferenc egyik legnagyobb hatású művének, Az ötödik pecsét színpadi adaptációját. Az 1963-ban megjelent regényt, melyből Őze Lajos és Latinovits Zoltán főszereplésével készült a sokak által ismert film, Hamvai Kornél írta színpadra. A dramatizált változatból pedig az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Csiszár Imre rendezett előadást.

A produkcióról 2017-ben készült felvétel, melyet szeptember 10-én, 21 óra 50 perces kezdéssel az M5 tűz műsorára. A közel kétórás előadás története 1944-ben Budapesten játszódik, a nyilasterror idején. Egy kiskocsma törzsvendégei (egy könyvügynök, egy órás és egy asztalos) abban bízik, hogy észrevétlenül átvészelhetik a háborút. A filozofálás közepette beleütköznek azonban egy kérdésbe, amely egész éjszaka nem hagyja őket nyugodni: Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu? Tomoceuszkakatiti egy könyörtelen zsarnok, Lucs-Lucs sziget fejedelme. A paradicsomi szigeten él Gyugyu, a tisztességes rabszolga. Gyugyu nap mint nap ki van szolgáltatva a fejedelem kegyetlenkedéseinek. Gyurica, az órás azon vacillál, hogyha halála után módja volna feltámadni, kinek a sorsát választaná: a zsarnokét vagy a rabszolgáét. Nincs más opció. Mindenkinek választania kell. Ekkor még nem is sejtik, hogy az elméleti kérdésre rövid időn belül már tettekkel kell felelniük.

Jelenet Az ötödik pecsétből (fotó: Umberto Pezzetta)

Az előadás fő szerepeiben Farkas Ignác (Gyurica, az órás), Bellus Attila (Király, a könyvügynök), Kiss Ernő (Béla, a korcsmáros), Balogh Tamás (Kovács, az asztalos), Szakály Aurél (Keszei, a fényképész), valamint Sztarenki Pál, Kovács Olga, Ecsedi Erzsébet, Kováts Dóra, Baj László, Barsi Márton, Hertelendy Attila, Andics Tibor, Bálint Péter, Wellmann György és Tóth Boglárka lépett a közönség elé.

Kiemelt kép: Jelenet Az ötödik pecsétből (fotó: Umberto Pezzetta)