Finy Petra sokak számára ismerős lehet, akár felnőtteknek szóló regényei (Marlenka, Kerti szonáta, Madárasszony, Akkor is), akár mesekönyvei (mivel ebből több mint 30 jelent meg, ezeket nem soroljuk fel, de a legismertebb talán a Bodzaszörp) kapcsán, amelyek közel húsz éve varázsolják el a kicsiket. Legújabb mesekönyve, a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent Almás pite egy család egy évén keresztül mesél az ünnepekről és együttlétekről.

Adott három gyerek – Brúnó, Betti és Bébibaba – a szüleik, valamint a nagyszülők. Ők heten együtt élnek, így az év minden napját együtt is töltik. Persze, vannak más rokonok, barátok, osztálytársak, balett-társak, és sorolhatnánk napestig azokat, akikkel a népes család hol vicces, hol megható kalandokba keveredik az alatt az egy év alatt, amíg életüket nyomon követhetjük. Egyszer a könyvtárosként dolgozó nagyapát ültetik a villamosvezetői székbe, máskor a nagyit lepik meg tengerparti búvárkodással, de van, hogy csak úgy kimennek a Gellérthegyre piknikezni, ahol Huppancs, a kutya vezetésével megidézik – akaratukon kívül A répa című magyar népmesét. És természetesen rendre terítékre kerül a világ legfinomabb süteménye, az almás pite.

Finy Petra legújabb mesekönyvében megismerkedhetünk egy átlagos családdal és az ő mindennapjaikkal. Brúnóék családja abból a szempontból mindenben megfelelnek az ideálnak, hogy élnek még a nagyszülők, sőt, nem egy messzi, vidéki városban laknak, hanem a gyerekekkel, unokákkal együtt. Persze, ettől függetlenül a szerző nem akarja teljesen idealizálni a mostani világot, így az egyes történetekben, a mellékszereplőkön keresztül találkozhatunk csonka családdal, elvált szülőkkel, érkező féltestvérekkel, és minden olyan élethelyzettel, amellyel egy gyerek találkozhat. Ebből – és sok más – szempontól talán a legmeghatóbb mese a kötetben az Érted táncolok, Apa! című, amelyet a szerző Fahidi Éva emlékére ajánl, és amelyben végül egy begipszelt lábú kislány vágya is teljesül, miszerint ő is részt vehet az adventi balett-előadásban, ráadásul az apukája, akiről úgy érzi, hogy elhanyagolja őt az új családja miatt, is ott ül a nézőtéren.

Bogdán Viki az Almás pite című mesekönyvhöz készült illusztrációja

A szerző a meséken keresztül remekül bemutatja, hogy mennyire fontos az összetartás: nemcsak azért, mert így minden könnyebb az életben, hanem mert a valahová tartozás érzése egyénileg is sokat segíthet átvészelni a nehezebb helyzeteket. A másokon való önzetlen segítés, az örömszerzés ugyanúgy részei kell, hogy legyenek az életünknek, mint minden más. Finy ráadásul a különböző ünnepeken keresztül mesél ezekről az igen fontos morális tanulságokról, így a gyerekeket duplán „tanítja”: a születés- és névnapoktól kezdve az olyan családi eseményeken át, mint az esküvő vagy a házassági évforduló, egészen a hagyományos értelemben vett ünnepekig (húsvét, anyák napja, Advent, karácsony) megmutatja, hogy mennyi alkalom lehet, ami igazi örömet és együttlétet jelenthet számunkra. Sőt, néha elég csak egy őszi szüret ahhoz, hogy közösen ünnepeljünk, az apró dolgoknak is örüljünk.

A 15, négy-öt oldalas mesét Bogdán Viki valóban lélekemelő illusztrációi gazdagítják, szinte mindegyikre jut egy-egy egészoldalas, és pár apró rajz. Így válik az Almás pite egy kívül-belül gyönyörű, nagyalakú mesekönyvvé, amely minden család könyvespolcának igazi dísze lehet. És, mint ahogyan a történetekből kiderül, szinte bármilyen alkalommal le is vehető, mert az az igazi ünnep, amikor együtt van a család. Erre pedig egy közös meseolvasás is lehet alkalom.

Finy Petra: Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről, 21. Század Kiadó, 88 oldal

Kiemelt kép: Finy Petra: Almás pite (Szerzőporté: Valuska Gábor / Könyves Magazin)