Mi a fontosabb: a hatalom vagy a szerelem? Erre a kérdésre igyekszik választ találni Molnár Ferenc klasszikus komédiája, amelyből Polgár Csaba és Zilahy Tamás rendezésében forgott tévéfilm, többek között Nagy Zsolt, Tenki Réka, Csákányi Eszter és Mácsai Pál főszereplésével.

Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni – így kerül képbe Miklós, a tanár. Ezen a helyzeten alapszik Molnár Ferenc szerelemről, hatalomról és osztálykülönbségekről szóló komédiája, amely Polgár Csaba rendezésében 2018. március 24-én került bemutatásra az Örkény Színházban. A történetből – a színházi produkciót alapul véve – Polgár Csaba és Zilahy Tamás rendezésében most tévéfilm is készült.

Zilahy Tamás és Polgár Csaba rendezők A hattyú című tévéfilm forgatásán (Fotó: Gordon Eszter)

A hattyú a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek közös produkcióinak kiírt pályázatán nyert támogatást, a filmet Román Zsuzsa producer az Örkény István Színházzal közösen készítette. A feldolgozandó darab kiválasztásánál fontos szempont volt számukra, hogy magyar szerző műve legyen, de természetesen figyelembe vették azt is, hogy az előadás a 2018-as VIDOR Fesztiválon öt díjat (legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb jelmez és díszlet – Izsák Lili, legjobb női mellékszereplő – Für Anikó) is elnyert. A tévéfilmben a szereplőgárdát az Örkény Színház társulatának tagjai alkotják: Beatrixot Csákányi Eszter, a lányát, Alexandrát Tenki Réka, Miklóst, a tanárt Nagy Zsolt alakítja, mellettük Mácsai Pál (Jácint, Beatrix bátyja), Jéger Zsombor (Arzén, Beatrix fia), Für Anikó (Mária Dominika hercegnő), Ficza István (Albert herceg) is szerepel a filmben. Polgár Csaba szerint a filmes csapattal, köztük Seregi László operatőrrel jól tudtak együttműködni a színháziak, jól kiegészítették egymást.

A darab eredeti szövegéhez a forgatókönyvben is ragaszkodtak, de a játékidő (89 perc) miatt azon rövidíteni kellett: ezen Polgár Csaba és Zilahy Tamás az előadás dramaturgjával, Szabó-Székely Árminnal közösen dolgoztak. A forgatás kezdetét a koronavírus miatt többször el kellett halasztani, idén júniusban azonban neki tudtak állni a felvételeknek, amelyre mindössze kilenc napjuk volt. Román Zsuzsa producer elmondta, éppen ezért olyan helyszínt kerestek, ahol az egész filmet rögzíteni tudják, így nem kellett külön időt tölteni a stáb mozgatásával a különböző szettek között. Végül a péceli Ráday kastélyra esett a választás, aminek minden termét és a kertjét is fel tudták használni.

Tenki Réka A hattyú című tévéfilm forgatásán (Fotó: Gordon Eszter)

A hattyú a Talentum Film Kft. és Örkény István Színház produkciójában, a Nemzeti Filmintézet 75 millió forintos támogatásával készült. A filmet az RTL Klub tűzi majd műsorára, ennek pontos időpontja még nem ismert.

Kiemelt kép: Pillanatkép A hattyú című tévéfilm forgatásáról (Fotó: Gordon Eszter)