Szeptember 17-én, 21 órai kezdettel láthatjuk az M5 csatornán Tamási Áron és Szarka Gyula zenés tündérjátékát, az Ördögölő Józsiást Pataki András rendezésében, amely a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködésében jött létre, a felvétel előbbi teátrumban készült.

A Kossuth-díjas író, Tamási Áron 1992-ben született fabulája egy mesebeli Tündérországban játszódik, amelynek aranyszívű királya megöregedvén elérkezettnek látta az időt, hogy átadja a stafétát, ezért meghirdet egy lovagi tornát, amelynek győztese a trónt és egyetlen lányának kezét is elnyeri. Számos kérő próbálkozott, míg végül a két legrátermettebb legény maradt: a pokolból érkező Bakszén és a Borókiából származó Józsiás, párviadalukból utóbbi került ki bajnokként. Ez így elmehetne egy népmesének is, csakhogy az ifjú pár boldogságára árnyékot vet, hogy az ördögkirály a nászidő alatt tönkretette a birodalmat, Józsiásnak pedig újra életre kell keltenie a királyságot és meg kell büntetnie a gonosz betolakodóknak. A tanmesét a Kossuth-díjas énekes, gitáros és zeneszerző, Szarka Gyula és zenekarának dallamai teszik még emlékezetesebbé.

Az Ördögölő Józsiás főbb szerepeiben Papp Attilát (Ördögölő Józsiás), Molnár Anikót (Jázmina), Savanyu Gergelyt (Bakszén), Pelsőczy Lászlót (Lámsza), Major Zsoltot (Kámzsa), Kisfaludy Zsófiát (Dilló), Verebes Juditot (Idilló), Horányi Lászlót (Mordiás), Marosszéki Tamást (Villikó), Farkas Tamást (Fanfarus), Kósa Zsoltot (Durmonyás), Szilágyi Áront (Babura, Dudaró), Virág Györgyöt (Babucz) és Dévai Zoltánt (Ropogán) láthatjuk.

A felvétel rendezője Komlós András, szerkesztője Hara Lilla Beáta, vezető operatőre Bornyi Gábor.

Kiemelt kép: Részlet a Zentai Magyar Kamaraszínház Ördögölő Józsiás című előadásából (Fotó: Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja/sajtóanyag)