A Tajvan mellett fekvő Orchidea-szigeten három évig voltak jelen kutatók a bécsi zeneakadémia vezetésével. A kutatás eredményeként született meg egy olyan összművészeti est, amely modern elemekkel dolgozza fel az ezeréves múltra visszatekintő kultúrájú nép hagyományait. Koncertinstalláció, tradicionális zene, elektronikus zene, rockzene, közösségi happening, kortárs tánc, előadás és hangjáték? Ezeket mind egyetlen estén, május 23-án megtekinthetjük a Magyar Zene Házában.

A nemzetközi projekt, A Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi olyan európai és ázsiai művészek, kutatók munkáját fogja össze, amelynek alapja és terepe egy Tajvan melletti kis sziget, a LanYu, vagyis az Orchidea-sziget. Az évszázadok óta itt élő Tao csoport kultúráját számos szabály és a nyugati ember számára különös rituálé szövi át, ám a modern világ különböző behatásai miatt ez eltűnőben van. Wei-Ya Lin hegedűművész és Johannes Kretz zeneszerző 2005 óta rendszeresen látogatja a szigetet és gyűjti a Tao nép mindennapjaira és kulturájára jellemző motívumokat. 2018-ban a következő szintre léptek és elkezdhették A Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi három éves kutatását, aminek az egyik fő kérdése, hogy a megértés mindig segíti-e az emberek összefogását vagy megfordítva a felvetést, a meg nem értés szükségszerűen elválasztja-e az embereket? Maga a május 23-i előadás is erre a kérdésre próbál választ találni: milyen kölcsönös szolidaritáson alapuló, inspirációs gyakorlat köthet össze bécsi, berlini, budapesti kutatókat, zenészeket a tao nép lakta Orchidea szigetről származó művészekkel?

A Magyar Zene Háza ennek a különleges tanulmánynak, a mai előadó-művészet nyelvére lefordított műsornak ad otthont magyar és angol nyelven. Május 23-án, hétfőn 18 órától videó- és hanginstallációk mutatják be a kutatásnak a három évét, amelyhez bármikor lehet csatlakozni. 19 órától élő kiállítási installációként kortárs zenészek folytatnak párbeszédet képernyőkön megjelenő, hagyományos tao művészekkel a ház több pontján, majd 20 órától az est csúcspontjaként, a berlini kortárs művészeket és egy tajvani metálzenekart is megmozgató, közös koncertre kerül sor. A programsorozatot egy kötetlen közösségi happening zárja fél 10-től kezdődően.

Kiemelt kép: Wei-Ya-Lin (Fotó: www.bibliothekderprovinz.at)