„Roppant nehéz körülmények között zajlott az elmúlt időszak, ennek ellenére mégis sikerült három + 1 bemutatót tartanunk az elmúlt évadban” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a teátrum társulati záróülését.

Beszédében említést tett a Magyar Operett Napja alkalmából odaítélt elismerésekről, a  színművészek állami és szakmai kitűntetéseiről, a Kraatsfilm alkotócsoporttal közös pályázaton nyert támogatásról, amelynek segítségével ősszel felveszik a Szétszakítottak című TV-filmet, amely a Trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról emlékezik meg, illetve beszélt arról is, hogy az Operettszínház először indít osztályt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Utóbbival kapcsolatban azt is elmondta, hogy a 130 jelentkező közül 17 tehetséges fiatalt választottak ki, akiket szinte száz százalékban az Operettszínház művészei fognak tanítani.

Dr. Gulyás Richárd, a teátrum ügyvezető igazgató beszédében kiemelte, hogy a színház vezetősége a társulat tagjainak folyamatos munkát és jövedelmet biztosított járványhelyzet okozta lezárások idején, annak ellenére, hogy a tervezett jegybevétel töredékét sikerült mindössze megvalósítani, sőt a szabadúszó művészek számára is sikerült kiszámítható, rendszeres alapellátmányt nyújtani. „A stream előadásaink által nem csupán munkalehetőséget biztosítottunk, hanem a nemzetközi élvonalhoz tartozó előadásokat örökítettünk meg az utókornak. Ezzel mintegy azt is üzentük mindenkinek, hogy mi nem adjuk fel! A színház teljes társulata és egyénenként a munkatársak tették a dolgukat, munkaképességüket, mentális és fizikai egészségüket megóvva vagy helyrehozva szolgálták a művészetet. A legnehezebb időszakban is lelki és szellemi felüdülést vagy vigaszt nyújtottak a társadalom széles tömegeinek az online térben” – fogalmazott.

Somfai Péter, a teátrum műszaki igazgatója arról számolt be, hogy a járványhelyzet okozta leállások ideje alatt folyamatosan zajlottak a világítás-, a színpadgépészet-, a hang-, és a színpadi monitortechnika fejlesztései. Végezetül Vincze Balázs, művészeti vezető zárta az ülést a következő gondolattal: Nem szabad félni! Ez a mondat az, ami hozza magával az összes pozitív gondolatot, ami kell ahhoz, hogy a tudatunk felett rendelkezhessünk.”

Kiemelt kép: Kiss-B. Attila (Fotó: Budapesti Operettszínház)