Mint ahogyan arról korábban mi is írtunk, a Budapesti Operettszínház a 2022/23-as centenáriumi évadban több mint egy tucat operettgálával teszi színesebbé a szezont. Ennek első állomása a Te rongyos élet című est volt szeptember elején, amelyet Homonnay Zsolt állított színpadra. A Kálmán Imre évforduló alkalmából a Marica grófnő, A bajadér, a Csárdáskirálynő és a Cirkuszhercegnő című operettek legismertebb dallamai is felcsendültek. A gálaműsort február 18-án, 20 óra 50 perckor az M5 csatorna is műsorára tűzi. 

Kálmán Imre szerepe kulcsfontosságú abban, hogy hazánk – túlzás nélkül – operett-nagyhatalommá vált. A szerző tüzes csárdásmuzsikái, feszes verbunkos dallamai és szívszorító melódiái egyaránt hatalmas sikert aratnak itthon és a nagyvilágban. A Budapesti Operettszínház egy pompás, álomszép előadással tisztelegett az idén 140 éve született komponista művészete előtt. A gálaesten a műfaj prominens és közkedvelt előadói a legszebb gyöngyszemeket keltették életre az operettkirályként is emlegetett alkotó szerzeményeiből. „Kálmán Imrét kortársai az „Operett Császárának” nevezték, és így emlegetjük ma is. Ezen a csodálatos muzsikákkal teli gálán bepillantást nyerhetünk a zeneszerző géniusz belső világába is. Megismerhetjük életének néhány meghatározó momentumát, és megfigyelhetjük, ahogy ezek az események és érzések dallamokká alakulnak. Tanúi lehetünk a folyamatnak, ahogy Kálmán Imre muzsikától zengő, gyönyörű saját világát a XX. század történelmi viharai közepette egy egyre mélyülő szakadék elválasztja a körülötte zajló valódi, kegyetlen élettől” – mondta el tavaly Homonnay Zsolt, a gála rendezője. 

A gála fellépői Bojtos Luca, Bordás Barbara, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Erdős Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Langer Soma és Vadász Zsolt voltak.

Kiemelt kép: Laki Péter, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, a Budapesti Operettszínház Énekkara és Balettkara (Fotó: Mahunka Balázs)