Carmina Burana néven ismerjük azt a 13. századi, többségében középkori latin nyelvű versgyűjtemény-kódexet, melyet a 19. század elején a bajorországi benediktbeuerni kolostor könyvtárában találtak meg. Mivel a helység latin neve Bura Sancti Benedicti, innen ered a Carmina (dalok) szó után a Burana jelző.

Carl Orff 1937-ben bemutatott zeneművének elsöprő erejű kezdőmotívumait szinte mindenki ismeri. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Carmina Burana nem oratorikus mű, hanem kimondottan színpadra szánt alkotás, mely a darab latin alcíméből is kiderül: „profán dalok énekesekre és énekkarra, hangszerek és vetített képek kíséretében„.

A komponista szcenikus kantátája január 27-én este 8 órától elevenedik meg az Opera stream-sorozatának következő állomásán Aczél András rendezésében. A produkció az intézmény Facebook-oldalán tekinthető meg.

Szoprán: Szemere Zita; bariton: Haja Zsolt; zenei vezető: Kocsár Balázs; zongorán közreműködnek: Tóth Sámuel Csaba és Kálvin Balázs. Közreműködnek a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei: Maros Ádám (timpani), Cser Gusztáv Péter, Szente Gáspár, Tóth János, László Attila, Császár András, Nagy Roland (ütőhangszerek) és a Magyar Állami Operaház Énekkara.

Kiemelt kép: részlet az előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)