Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével érkezik Verdi Don Carlosa. Az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatot a Magyar Állami Operaház az Opera Otthonra keretében, február 20-án mutatja be, az előadás az évadban egyszeri alkalommal lesz látható.

A 16. századi spanyol királyi udvarban a fiatal infánsnak, Don Carlosnak (Gaston Rivero) nem sok reménye lehet a boldogságra, miután a hitvesének szánt Valois Erzsébetet (Ádám Zsuzsanna), akivel titokban egymásba is szerettek, végül politikai okokból apja, II. Fülöp (Bretz Gábor) vette feleségül. Gyerekkori barátja, Posa márki (Szegedi Csaba) arra biztatja, hogy az udvartól távol, kormányzóként álljon az elnyomott flandriaiak szolgálatába, mikor azonban érzelmeinek engedve Carlos találkozót beszél meg a királynéval, az udvar és az inkvizíció intrikusai nem csak az infáns, de szerettei életét is veszélybe sodorják.

Verdi a Párizsi Opera megbízásából eredetileg francia nyelven írta meg a Don Carlost, amit először 1867-ben mutattak be. A darabot egy évvel később már Pesten is színre vitte a Nemzeti Színház, ahol 24 előadást ért meg, majd a Magyar Állami Operaház 1934-ben Oláh Gusztáv, 1969-ben Mikó András rendezésében állította színpadra, és 2015-ig összesen 629 alkalommal tűzte műsorára. Az opera terjedelme miatt a legtöbb átdolgozásban ismert Verdi-opera, a módosításokat, húzásokat számos alkalommal maga a zeneszerző készítette. A Magyar Állami Operaház most a mester által 1886-ban készített utolsó, modenai változatot mutatja be, amelyben a szerző visszaállította többek közt a mű I. felvonását. Ebben Don Carlos és Valois Erzsébet a fontainebleau-i erdőben még azelőtt szerelmet vallanak egymásnak, hogy kiderülne, Fülöp király lesz a hercegnő hitevese. Az ilyen és ehhez hasonló drámai részletek ebben a változatban jobban kidomborítják a szereplők közti összefüggéseket, az állami és egyházi intrikák viszonyrendszereit.

Frank Hilbrich, Bretz Gábor, Ádám Zsuzsanna és Gál Erika a Don Carlos próbáján (fotó: Nagy Attila)

Frank Hilbrich, a német nyelvterületen elismert rendező a darab központi kérdéseként egy embertelen környezetben az egyén szabadságának lehetőségeit vizsgálja. Az előadás szimbolikában gazdag díszleteit Volker Theile, a mai kort idéző jelmezeit Gabriele Rupprecht tervezte. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Kiemelt kép: Szegedi Csaba, Gaston Rivero és Frank Hilbrich a Don Carlos próbáján (fotó: Nagy Attila)