Életre szóló élményeket, egyedi megközelítéseket és kihagyhatatlan előadásokat ígér a New York-i Metropolitan Opera 2024/25-ös évada. A világ egyik legjelentősebb operaházának HD-közvetítéseit és azok ismétléseit a Müpában nézheti meg a hazai közönség, amelynek tagjai Kutasi Judit és Kálmán Péter személyében két kiváló magyar művészt is láthatnak a vásznon.

Októberben Jacques Offenbach utolsó színpadi művével indul a New York-i Metropolitan Opera HD-közvetítéseinek sorozata. A Bartlett Sher 2009-es megragadó rendezésében visszatérő Hoffmann meséi-produkcióban csodálatos énekeseket hallhatunk: a címszerep Benjamin Bernheimnek jut, az alkoholmámorba menekülő költő szerelmeit pedig Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine alakítja. Grounded című alkotásában Jeanine Tesori a modern haditechnika által kínált lehetőségek és az örök etikai alapkérdések ütközését boncolgatja. George Brant 2012-es drámája először Anne Hathaway főszereplésével aratott nagy sikert, majd tavaly átlényegült operává, idén ősszel pedig már meg is érkezik a Met színpadára. Novemberben David McVicar látványos Tosca-rendezését ezúttal a norvég Lise Davidsen főszereplésével láthatjuk, aki pár év alatt New York egyik legnagyobb operacsillagává nőtte ki magát, partnere Freddie De Tommaso lesz.

A 2025-ös esztendő Verdi Aidájával indul, Michael Mayer vadonatúj rendezésében Amneris szerepében Kutasi Juditot láthatjuk. A címszerepet Angel Blue, Radamest Piotr Beczała, Amonasrót pedig Quinn Kelsey alakítja. Az évad egyik legnagyobb sztárja, Lise Davidsen a Tosca címszerepe mellett a Fidelio férjszabadító Leonorájaként is helyet kapott az évadban. Jürgen Flimm 2000-es rendezésének felújításában Beethoven egyetlen operájának főfoglárszerepét René Pape, a tömlöc mélyén sínylődő Florestant a brit David Butt Philip, a sátáni börtönigazgató, Don Pizarrót pedig Tomasz Konieczny alakítja. Áprilisban Mozart Figaro házassága című operájának előadásában debütál a Metben Joana Mallwitz német karmester. Richard Eyre 2014-es, a cselekményt az 1930-as évekbe helyező rendezésének felújításában olyan művészek lépnek a közönség elé, mint Olga Kulchynska (Susanna), Federica Lombardi (Almaviva grófné), Marianne Crebassa (Cherubino), Michael Sumuel (Figaro) és Joshua Hopkins (Almaviva gróf). Richard Strauss Saloméjában májusban a dél-afrikai szoprán, Elza van den Heever készül az újabb bizonyításra. Claus Guth viktoriánus korba helyezett új rendezésében Jochanaant Peter Mattei, Heródest Gerhard Siegel, míg Heródiást Michelle DeYoung alakítja. Az évad utolsó világközvetítésén ismét láthatjuk Bartlett Sher eleven Rossini-rendezését: A sevillai borbélyt. Az utóbbi évek hatalmas felfedezettje, az orosz Aigul Akhmetshina Rosinaként debütál, mellette pedig nemcsak a szintén fiatal amerikai tenort, az Almavivaként debütáló Jack Swansont és a moldovai Andrey Zhilikhovsky férfias Figaróját csodálhatjuk, hanem Kálmán Pétert is, akire Bartolo doktor szerepe vár.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Fidelio című operából (Fotó: Ken Howard)