Május 9-én rendezi meg az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az Európa-napot, amely idén az online térben várja az érdeklődőket koncertekkel, főzőshow-val, gyerekprogramokkal és szakmai beszélgetésekkel.

„Idén a megszokottól eltérően ünnepelhetjük az Európai Unió létrejöttét és hazánk csatlakozását. Egyidejűleg útjára indul egy mindannyiunk jövőjére nézve meghatározó folyamat is: május 9-én, az Európa-napon hivatalosan is kezdetét veszi az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat. Egyelőre egy online platformon keresztül, majd később más formában is valamennyi európai elmondhatja, hogy mit vár el az Uniótól” – fogalmaz Lővei Andreát, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.

Az Európai Unió tagországai minden év május 9-én ünneplik az Európa-napot, amely a délelőtt folyamán a Kaláka élő online koncertjével veszi kezdetét hazánkban. Ezt követően Navracsics Tibor kormánybiztos, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító-igazgatója és Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője beszélgetnek a digitális életre való átállásról.

Délután élő mesekoncerttel szórakoztatja a közönséget Ágoston Béla és Danny Bain, majd Mautner Zsófi főzőshow-ja következik, ahol főleg portugál ételek kerülnek terítékre, hiszen jelenleg Portugáliáé az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége. A napot egy hulladékmentességgel kapcsolatos beszélgetés után (résztvevők: Bauer Zsolt a Climate Reality Projecttől, Horváth Bálint, a Holland Nagykövetség regionális körforgásos gazdasági szakértőjével és Tóth Andi blogger) Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra élő koncertje zárja.

Természtesen idén sem marad el az Európa-napi hagyományos futóverseny sem, a táv idén – Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából – 17 kilométer. Ezt egyénileg vagy kétfős váltóban lehet teljesíteni május 1-jétől május 9-ig. Különleges tombolasorsoláson vehetnek részt azok, akik útjukon valamilyen uniós támogatással létrejött fejlesztést érintenek bárhol az országban, azt megörökítik, majd feltöltik a rendezvény Facebook-oldalára #17ev17km hashtaggel.

Kiemelt kép: Tóth Vera (Fotó: a Margitszigeti Színház honlapja)