Egyedülálló vállalkozásba kezd a Madách Színház: az idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át, novemberben pedig indul a SzínpadON, a Madách Színház online színháza.

A 2020/21-es évadban mint a legtöbb teátrum, úgy a Madách Színház is rendkívüli erőfeszítések közepette működik újra, az előadások csekélyebb nézői érdeklődés mellett zajlanak. A vezetőség nyilatkozata alapján addig, ameddig lehetséges, játszani fognak, egyben nagyon hálásak azoknak, akik ilyen körülmények között is ellátogatnak hozzájuk. Mivel egyetlen néző érdeklődését és szeretetét sem akarják elveszíteni, ezért úgy döntöttek, hogy a folyamatos nagyszínpadi működés mellett idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át. Ezzel nem csupán a járványhelyzet áthidalása a cél, hanem egy állandó online jelenlét kialakítása, amely által olyan új nézők is élvezhetik műsoraikat, akik nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy esetleg Magyarország határain kívül élnek.

A novembertől, az online térben megvalósuló műsorfolyam a Madách Dekameron nevet viseli, hiszen Boccaccio műve napjainkhoz rendkívül hasonlatos alaphelyzetet vázol fel: járvány söpör végig a világon, és az emberek kénytelenek lemondani mindarról, amik számukra az életörömöt jelenteti. Tízen egy vidéki palotába költöznek, és történeteket mesélnek egymásnak, melyektől azt remélik, hogy megidézik számukra mindazt, ami az életben szép, értékes és élvezetes. Ezt a gondolatot követve szeretne mesélni a Madách Színház is nézőinek. Az ő meséik a színházról szólnak: színészekről, rendezőkről, világsikerekről, költészetről – mindig más mese hangzik majd el, és előadásaik az alábbi műsortípusokban öltenek testet:

Jelenet a Les Misérables – A nyomorultak című előadásból (fotó: Madách Színház)

Kerüljenek közelebb a világsikerekhez! – Ezeken az esteken megtudhatjuk, hogyan születtek a legnagyobb musicalek világszerte, majd hogyan arattak a Madách Színházban országos sikert. A meghívott alkotók Az Operaház Fantomja, A nyomorultak, vagy éppen a Once magyar színpadra állításának történetéről mesélnek majd, valamint felcsendülnek az adott mű legnagyobb slágerei is.

Kerüljenek közelebb a színházcsináláshoz! / Színházi gyorstalpaló – A színházművészetet egyfajta misztikum lengi körül, és a legtöbben nem is sejtik, mennyi speciális tudással rendelkező emberre van szükség egy-egy nagyszabású produkció színpadra állításához. Ezek az estek szinte mesterkurzus jelleggel elvezetnek a kulisszák mögé: megtudhatjuk majd, hogyan dolgozik a rendező és a színész, mi az a dramaturgia, mit csinál a koreográfus, és hogy mi a zene és a képzőművészet szerepe a színpadon.

Kerüljenek közelebb hozzánk, színészekhez! – Ezeken az esteken két ismert művész karriertörténetét ismerhetik meg. A „Mi a pálya?” című páros interjúban színész kérdez színészt, a „Kérdezz bármit! Felelek!” műsorszámban pedig a nézők kérdezhetnek bármit a művészektől. Az estet különböző műsorszámok koronázzák meg.

Kerüljenek közelebb az irodalomhoz! / Kerüljenek közelebb a nagy színészi teljesítményekhez! – Ezeken az estéken a magyar- és a világirodalom kiemelkedő alakjainak válogatott művei szólalnak meg egy-egy neves művész önálló estjeként. A házigazda szerepét egy irodalmár ölti magára, aki azon túl, hogy felvázolja a történelmi és irodalmi hátteret, elemző beszélgetést is folytat az adott művésszel.

Jelenet a Mamma Mia!-ból (fotó: Madách Színház)

Kerüljenek közelebb musicalslágereinkhez! – Ezeken az estéken a teátrum legsikeresebb produkciói – többek között a Rocksuli, Mary Poppins, Mamma Mia!, –  jól ismert dallamai csendülnek majd fel, a fellépő művészek személyes zenei kedvenceivel együtt. A színészpárosok által előadott duettek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videóanyag teszi teljessé.

Az online programok keretén belül újra műsorra tűzik a nagy sikerű nyári bemutatóikat, az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt című előadásokat. Az évad folyamán új színházi bemutatókkal is készülnek. A darabokat, valamit a „Kerüljenek közelebb!” sorozatot az újonnan átalakított, kamerákkal felszerelt Madách Stúdióból közvetítik – minden alkalommal élőben.

Kiemelt kép: A Madách Színház nézőtere (fotó: Madách Színház)