Szombaton debütál az Óbudai Társaskör új produkciója: A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsort Nyáry Krisztián irodalom- és Bősze Ádám zenetörténész alkotta meg, párosuk mellett közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar.

A Himnusz születésének 200. évfordulójára íródott kötetlen hangvételű előadáson sokrétű információkhoz jut a közönség a Himnusszal és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a különböző rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak? Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő? Hány perc alatt írta, ráadásul szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája? Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett? Hogy hangzik Erkel Szózata és Egressy Béni Himnusza? Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak? Miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg? Miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula? – Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk az est folyamán, de természetesen sok minden más is szóba kerül majd.

Az óbudai premier másnapján, január 22-én, a magyar kultúra napján, a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével. A produkciót a továbbiakban az Óbudai Társaskörben, és az év folyamán a tervek szerint vidéki és határon túli kulturális intézményekben is megnézhetik az érdeklődők. Az első budapesti előadás március 12-én lesz a Társaskörben.

Kiemelt kép: Nyáry Krisztián és Bősze Ádám (Fotó: Óbudai Társaskör)