Október 20-án az MVM Dome-ban mutatják be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, az Egri csillagokat.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, egyben az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila az új helyszín pénteki sajtóbejárásán elmondta, hogy az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb produkciója, amely már túl van az 50. előadáson is. „Különleges dolog egy ilyen tömegnek játszani. Más megszólalási módot, más rendezői és koreográfusi gesztusokat igényel” – nyilatkozta a sportcsarnokbeli előadásról, majd kitért arra is, hogy az előadást ezt követően más stadionokban is tudják majd játszani, legközelebb a tervek szerint Kaposváron mutatják be.

A Gárdonyi Géza regénye alapján készült, 2018-ban bemutatott darabot a teátrum művészei, táncosok és gyerekszereplők elevenítik meg. A tavaly év végén átadott MVM Dome sportcsarnokban Székely László a helyszín méreteihez igazodó, újratervezett díszletében, mintegy 300 szereplővel, köztük 240 táncos fellépésével mutatják be a produkciót. Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a produkció társrendezője és koreográfusa úgy fogalmazott: „az ország legnagyobb együttese is eltörpül emellett a hatalmas épület mellett.” Nem az első alkalom, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes együttműködik a Nemzeti Színházzal: első közös munkájuk a Körhinta volt, amelyet a Csíksomlyói passió követett.

Barta Ágnes (Vicuska) és Berettyán Nándor (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Kovács Bálint, a színház műszaki igazgatója elárulta, hogy az eredeti három díszletelem további 11 vártömbbel egészül ki. Az előadásra 8-9 kamionnal érkezik a díszlet, mintegy hatvanszor harmincöt méteres játéktéren valósul meg a produkció, amelyet 6300-6500 néző láthat három kivetítő segítségével. A Bornemissza Gergelyt alakító Berettyán Nándor színművész kiemelte, hogy fantasztikus élmény több ezer ember előtt játszani, de nagyobb felelősség is. Mint fogalmazott, az Egri csillagok minden magyar története, és biztató számára, hogy ilyen nagy, komoly anyaggal is meg lehet tölteni stadionokat.

A színpadi változatot Gárdonyi Géza regényéből Zalán Tibor készítette. A darabban Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Barta Ágnes, Schnell Ádám, Bakos-Kiss Gábor, Söptei Andrea, Rubold Ödön, Rácz József, Bordás Roland, Herczegh Péter, Szép Domán, Szabó Sebestyén László, Rátóti Zoltán, Tóth Károly, Mészáros Martin és Katona Kinga / Szilágyi Ágota játszik. A jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, a táncdramaturg-koreográfus Zs. Vincze Zsuzsa.

Kiemelt kép: Horváth Lajos Ottó az Egri csillagokban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)