A debreceni Modemben nyílt kiállítás az MBH Bank gyűjteményéből, 100 év természet. Tájképek és csendéletek címmel. A tárlaton láthatunk 42 klasszikus és modernista stílusú alkotást egészen július 21-ig. Az anyagban olyan művészek munkái szerepelnek, mint Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor.

Puskás András az MBH Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a bemutatott tájképek és csendéletek az MBH Bank művészeti alapítványa által fenntartott gyűjteményének képezik a részét, mely 1200 darabot számlál. Azt is fontosnak tartotta hozzá tenni, hogy mennyire jelentős feladat ma Magyarországon a mecenatúra, az MBH Bank számára pedig stratégiai fontosságú a magyar képzőművészet pártolása.

Ebből a tárlatból szeretnének vándorkiállítást indítani, mely terveik szerint több jelentős hazai városba ellátogatna. Vizi Katalin, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója hozzátette, hogy az intézmény számára nagyon fontos küldetés a raktárakban őrzött kincsek ’’felszínre hozatala”, jelenleg mindhárom kiállítótérben ilyen művészeti válogatásokkal találkozhatunk.

Ezen kiállítás közel 100 évet ölel fel a 19. és 20. századból, látható egy gyönyörű tájkép 1858-ból és Czóbel Béla 1960-ból származó csendélete is. A bemutató után a tárlat kurátora, Rockenbauer Zoltán tartott tárlatvezetést az esemény résztvevőinek. Az alkotásoknak kortárs relevanciája is van, hiszen azt a kérdéskört feszegetik, mely napjainkban az egyik legfontosabb, a természeti erőforrásokhoz való viszonyulást.

Kiemelt kép: A 100 év természet. Tájképek és csendéletek című kiállítás megnyitója (Fotó: Modem)